У наших Карпатах цілком реально виробляти екологічно чисту харчову продукцію, використовуючи місцеву сировину, традиційні знання та застосовуючи сучасне обладнання. Фіточаї підприємства «Гинзура», які пропонує скуштувати пан Василь Антосяк, – саме такий продукт. Підприємство пана Василя розташоване в селі Луг Рахівського району, має міцні зв’язки з партнерами й колегами в інших регіонах Карпат: фірма співпрацює з компанією «Галка Карпати», що в Коломиї, з сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом «Ґазда», а з допомогою благодійної фундації «Хайфер Проджект Інтернешнл» придбала два фасувальні автомати, що значно підвищило продуктивність роботи. Основна діяльність – заготівля, висушування, подрібнення, переробка і розфасовка лікарсько-рослинної сировини і сухофруктів (ягід, грибів та іншої рослинної дикорослої продукції). Серед них набори сухофруктів – яблука, груші та чорнослив, сушені гриби, збори лікарських рослин тощо. У співпраці з TOB «Галка-Карпати» тут виготовляють гуцульські високогірні та дитячі фіточаї. «Попелюшка», «Немовлятко»,
«Чебрець та чорниця», «Шипшина та брусниця» – багато з цих назв добре відомі вже й за межами Карпат, адже цілющі якості високогірних трав та ягід допомагають підтримувати добрий настрій та здоров’я мешканцям багатьох великих міст. Частина цієї продукції вже сертифікована як органічна.
Заготівля лікарських трав, грибів та сухофруктів стає окремим видом діяльності сільських жителів, дає змогу заробляти на прожиття і забезпечити український ринок екологічно чистою продукцією.
Тамара МАЛЬКОВА
«Селянська правда», №92, 6 серпня 2010
Leave a Reply