На Тернопільщині несанкціоновано вирубуються ліси колишніх агропідприємств

Великих масштабів досягло незаконне вирубування зелених насаджень на території області, а завдана природним комплексам шкода обчислюється вже сотнями тисяч гривень.

Найскладніша ситуація із дотриманням вимог природоохоронного законодавства склалася на території тих лісогосподарських підприємств, що утворилися за рахунок лісів колишніх агроформувань. Керівники таких підприємств часто не забезпечують належної охорони насаджень, а деякі їх працівники припускають зловживання під час ведення лісового господарства.

Так, у 2003 році на базі колишнього міжколгоспного Бережанського КПВЛГ утворене Бережанське районне державне агролісогосподарське підприємство “Бережаниагроліс”. Засновником підприємства була Бережанська районна державна адміністрація.

Ліси підприємства в свій час були створені на деградованих землях, крутосхилах та неугіддях, тобто, в основному, виконують ґрунтозахисну та водорегулюючу функції. За сировинним потенціалом вони мають нижчі показники, ніж ліси держлісгоспів, але в екологічному плані вони відіграють важливу роль. Тому ведення лісового господарства в них повинно бути спрямоване на їх збереження, покращення та посилення природозахисних функцій лісу.

Перевірками Державної екологічної інспекції в області зафіксовані численні порушення природоохоронного законодавства на території ДП “Бережаниагроліс”. З моменту створення до сьогоднішнього часу не забезпечується належний рівень ведення лісового господарства, а в багатьох випадках здійснюються заходи, які приводять до знищення лісів.

Аналіз матеріалів перевірок показує, що заплановані заходи лісовпорядкування, рубок догляду, лісовідновлення підприємством не виконуються. Велика кількість ділянок лісових культур через неякісний догляд знаходяться у незадовільному стані і не відповідають нормативам атестації, а нові лісові культури створюються з малоцінних лісових порід. Низька збереженість головних та супутніх порід (до 50%) вказує на неефективність або недостатню кількість проведення лісокультурних заходів.

Лісова охорона не забезпечує виконання своєї основної функції – охорони лісу. Незаконними порубками лісу з року в рік завдається шкода лісовому господарству:

  • Так, у 2004 році виявлено незаконні рубки, якими завдано шкоди лісовому господарству на суму 136 тис. грн. За матеріалами перевірок правоохоронними органами порушено дві кримінальні справи.
  • У 2005 році незаконними рубками завдано шкоди на суму 16 тис. грн. – матеріали направлено в Бережанський РВ УМВСУ.
  • У 2007 році виявлено незаконні рубки, якими завдано шкоди лісовому господарству на суму 446 тис. гривень. Матеріали перевірок направлені для вжиття заходів прокурорського реагування до Тернопільської обласної прокуратури та прокуратури Бережанського району.
  • У 2008р. незаконними рубками завдано шкоди на суму 786 тис. грн. Матеріали передані Тернопільській міжрайонній природоохоронній прокуратурі.

Лише у результаті недавньої оперативної перевірки, проведеної 25 вересня 2008р. за дорученням Тернопільської міжрайонної природоохоронної прокуратури, виявлено незаконну рубку 95 дерев у лісових насадженнях ДП “Бережаниагроліс”, чим завдано шкоди лісовому господарству на суму 513 334 гривень.

У зв’язку з тим, що в діях відповідальних працівників ДП “Бережаниагроліс” вбачаюлися ознаки кримінального злочину, передбаченого Кримінальним Кодексом України, матеріали перевірки направлені до Тернопільської міжрайонної природоохоронної прокуратури для вжиття заходів прокурорського реагування.

Якщо така тенденція ведення лісового господарства ДП “Бережаниагроліс” збережеться, то в найближчі роки область може втратити тисячі гектарів лісу.

У попередні роки Бережанська районна державна адміністрація як засновник підприємства та Головне управління агропромислового розвитку області повідомлялися про масові зловживання і неналежне виконання функцій при веденні лісового господарства ДП “Бережаниагроліс”. Готувалися пропозиції та відповідні документи щодо передачі даних лісів у користування Бережанському державному лісомисливському підприємству Тернопільського обласного управління лісового господарства.

Враховуючи, що стан лісів, які раніше знаходилися у користуванні сільськогосподарських підприємств, сьогодні вимагає негайного проведення ряду лісогосподарських заходів, спрямованих на їх збереження та підвищення продуктивності, очевидно необхідним є оперативне вирішення питання передачі лісів ДП “Бережанське ЛМГ”, що могло б розв‘язати наболілу проблему.

Степан Жабка за даними Мінприроди

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!