Ліси повернуться на Кіровоградщину

inart_167995_1Нинішньогороку на землях, непридатних для ведення сільського господарства, на території Кіровоградської області планується засадити 2,5 тис. гектарів лісових насаджень. Про це повідомив начальник головного управління лісового та мисливського господарства Кіровоградської області Іван Захарченко на прес-конференції в ОДА представникам ЗМІ.

Іван Захарченко повідомив, що з метою збереження та розширення площ зелених насаджень у населених пунктах та поліпшення стану довкілля, головою Кіровоградської облдержадміністрації Василем Моцним було підписано розпорядження «Про заходи щодо збереження та відтворення лісів і зелених насаджень в області». Розпорядженням закріплено щорічні обсяги деградованих та малопродуктивних земель, земель із запасу, у прибережних захисних смугах, котрі підлягають залісненню до 2015 року.

Керівник лісового та мисливського господарства області акцентував увагу на тому, що науково обґрунтованим рівнем лісистості території області є показник у 11 – 12%. На даний час Кіровоградщина значно поступається цим нормам, і цей рівень складає 6,5%.
Найбільших заходів із заліснення на даний час, на думку фахівців, потребують такі райони, як Компаніївський, Долинський, Новоукраїнський, а також землі степової зони, для боротьби з вітровою ерозією грунту.

У 2008 році вперше в історії області лісовим господарством було вирощено 12,5 млн. саджанців дерев, 500 тис. декоративного посадкового матеріалу, засаджено лісом 2 тис. гектарів земель. Якщо в Україні на 1 гектар вирубаного лісу припадає 2 гектари нових насаджень, то на Кіровоградщині досягнуто найвищого ровня з цього показнику – 4 гектари молодого лісу.

Серед порід якими планується заліснювати область пріоритети будуть за дубом та сосною, які вирощуються і розплідниках місцевих лісгоспів.

В минулих століттях місцевий лісостеп був більш залісненим, але за часів російської колонізації місцеві ліси через варварські вирубки з метою будівлі флоту та житла зазнали значних втрат. Нищилися не лише дерева, але і представники фауни, серед яких деякі види були винищені повністю. Серед них такі, як ведмеді та олені. Останні зусиллями місцевих мисливцезнавців почали повертатися у ліси області.

Навесні до висадки лісів широко залучається громадськість області, серед якої активісти молодіжних та екологічних організацій, шкільні лісництва та представники місцевих засобів масової інформації.

Автор: Anatolij Avdeev

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!