Донеччина

Про долю заповідників у зоні АТО

Подивившись на схему розміщення заповідних об’єктів на Cході України, важко не помітити, що найбільші й найважливіші з них простягаються вздовж межі зони АТО. Останні півтора року цілком змінили життя працівників заповідників та національних парків. Персонал природоохоронних установ залишився по різні боки фронту: хтось виїхав, зазнавши переслідувань від проросійських бойовиків, а хтось, навпаки, залишився в заповіднику зі справою свого життя. Про будні природоохоронних зон українські ЗМІ пишуть нечасто, тож мало кому відомо, що з ними відбувається від початку бойових дій. Частина заповідних земель упродовж вій­ни перетворилася на згарище, покрилася вир­вами, окопами та бліндажами…

Війна не оминає заповідників та національних парків. Тепер, через півтора року після її початку, підбиваємо перші сумні підсумки. Враховуючи унікальність ландшафтів, рослинного й тваринного світу Донбасу, можна сміливо сказати, що будь-яка втрата природи тут є вагомою в масштабах усієї країни.

15.01.2016, 13:26 | Читати далі...

Екологічний туризм та національні природні парки України

Увага до розвитку екологічного туризму, активного і пізнавального відпочинку на природі динамічно зростає у всьому світі, також в останні роки набирає популярності в Україні. Велосипедний, водний, пішохідний та інші види активного відпочинку все більше стають модними незалежно від віку та соціального стану. Місць для такого відпочинку в Україні дуже багато. Але на даному етапі Україна ...

25.03.2015, 14:20 | Читати далі...

Війна й довкілля. Ліси у вогні

Сьогодні, коли триває війна, дуже важко вести публічні дискусії про екологічні наслідки, які вона приносить країні. Щоденні повідомлення про загиблих військових та мирних жителів, звісно, виглядають питанням №1 сьогоднішнього дня, а довгострокові екологічні наслідки – питанням, яке можна відкласти в дальню шухляду.

Проте, достатньо уявити майбутнє бодай на день далі ніж реальне завершення бойових дій – як стане зрозумілим невтішний прогноз.

Адже екологічна складова розтягне слід війни на довгі десятиліття.

02.03.2015, 17:36 | Читати далі...

Розшукуються волонтери для допомоги національним паркам України!

Якщо Ви – активна людина, яка не боїться труднощів та хоче допомогти природі, приєднуйтеся! Міністерство екології та природних ресурсів України за підтримки WWF в Україні започатковує акцію «Пізнай та збережи природні скарби України!» та запрошує долучатись до волонтерства в національних парках!

Волонтерство в національних парках – чудовий спосіб активно відпочити на природі, зробити гарну справу та дізнатись багато цікавого про нашу рідну Україну!

20.11.2014, 12:57 | Читати далі...

Ті, хто пожертвував всім заради заповідних лісів

Сьогодні, коли разом із Кримом Україна втратила третину всіх заповідників, доля носіїв «заповідної» професії набуває особливої ваги. Їх так мало і про них ніхто нічого не знає. Але саме ця професія одна з найбільш романтичних, драматичних і героїчних, з тих, які можна дозволити собі в Україні. Працюючи в системі Держлісагенства, до якої належить 6 природних ...

30.05.2014, 13:02 | Читати далі...

Невідомий Донбас: туристичний гід

Якщо ви ніколи не були на Донбасі, скоріше за все, переконані, що це лише суцільний індустріальний пейзаж: труби і терикони. Насправді Донеччина – це край контрастів між природними та індустріальними ландшафтами. Insider обрав п’ять місць, які варто відвідати туристам.

22.04.2014, 16:09 | Читати далі...

Кто остановит дерибан на Клебан-Быке?

Обращение к министру экологии и природных ресурсов А.Мохнику, председателю Донецкой облгосадминистрации А.Таруте, председателю Донецкого облсовета А.Шишацкому

Региональный ландшафтный парк «Клебан-Бык» создан в 2000 году и является уникальным природным объектом (общая площадь 2900 га, водная гладь около 650 га) в нашем техногенно перенасыщенном Донбассе. Из поколения в поколение это место является любимым местом отдыха жителей Константиновки и района, Дзержинска. Наши города сейчас, мягко говоря, депрессивные. А, по сути, для нас (в основном щахтеров и работников предприятий, в т.ч. пенсионеров) это единственное место полноценного соприкосновения с чистой природой.

18.03.2014, 22:46 | Читати далі...

Скільки в Україні насправді заповідних територій?

Створення великих за площею ПЗФ є складною задачею, зазвичай розтягнутою у часі на роки. Тим більше, коли йдеться про національні парки, природні та біосферні заповідники, то їх створення можливе лише шляхом прийняття відповідного Указу Президента України. Збільшувати відсоток заповідних територій на рівні областей можливо лише шляхом створення значної кількості невеликих за площею ПЗФ місцевого значення. Проте щорічне звітування про нарощування площ ПЗФ, що вимагається від обласних державних адміністрацій (і, донедавна – територіальних органів Мінприроди) змушує місцеві органи влади іти на умисні помилки у підрахунку площ територій природно-заповідного фонду, додаючии до обласної статистики додаткові гектари.

03.12.2013, 15:17 | Читати далі...

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі


Приєднуйтесь!