НПП «Верховинський»: нові туристичні обрії

Живописна і повна таїни панорама Карпатських гір. Особливо захоплююча вона на світанку, коли у прозорих краплях роси розцвітає багатство райдуг, а в променях сходящого сонця із пелени туману вимальовуються вершини. Вони першими зустрічають народження нового дня. Потім все виразніше видніються контури гірських хребтів. А внизу, в міжгірних долинах, ще господарює туман.

Корені фундаменту наших Карпат, що беруть початок ще з палеозойської ери, знаходяться в Рахівському і Чивчинському масивах. Нині – це заповідна зона. Чивчинські гори разом із Гринявськими та Рахівським масивом є територією національного природного парку «Верховинський» - наймолодшого серед національних українських, який має площу 12 тис. га. «Його створення має довгу і непросту історію,- розповідає начальник відділу рекреації й екологічної освіти Дмитро Стефлюк. - Ще в 1999-му році довелось переконувати обласну владу, а потів і уряд про доцільність створення на цій території заповідної зони. І тільки 22 січня Указом Президента України парк таки був створений. Фактично свою діяльність розпочав лише в цьому році. Його народження стало одним із важливих етапів реалізації підписаної урядом угоди з країнами-учасницями «Карпатської конвенції» ( куди входять Чехія, Польща, Румунія, Україна й інші) про охоплення до 2015 року заповідною територією до 10% Карпат".

Територія парку «Верховинський» - унікальна. Там беруть початок Чорний і Білий Черемоші, збереглися ендемічні та реліктові види рослин, багатий тваринний світ. А в історичному масштабі ця заповідна територія є тією єдиною частиною Карпат, яка 500 млн. років тому, коли на місці гір ще хвилювалося море, була над водою. Свідченням цього є останки вулканічних скель. Словом, нинішній національний «Верховинський» парк – особлива знахідка для дослідників, а для туристів – унікальна можливість звідати незвідане.

Про перші і надзвичайно цікаві маршрути, над якими працюють зараз науковці парку – Дмитро Стефлюк.

- Один із туристичних маршрутів пролягає територією, яка тягнеться від Буркута до Пробійни. Він особливий тим, що в 1901-му році цим шляхом пішки пройшла, під час лікування в Буркуті, Леся Українка. Другий маршрут – Кляуза – Перкалаб теж має цікаву історію. Кляуза ( гребля) була названа на честь сина австрійського цісаря. За історичними джерелами, один з ініціаторів будівництва кляузи був сам Франц Йосиф.

Тут багаті також флора і фауна, чимало рідкісних рослин і тварин, можна побачити бабіци – кам»яні утворення 10-и і більше метрової висоти, які є ознакою формування карпатських гір.

Ми опрацьовуємо також можливості створення високогірного веломаршруту вздовж усього 20-кілометрового кордону з Румунією. Перспектива найближчих років - під егідою Євросоюзу спільними зусиллями забезпечити режим охорони природи на території Румунії і України, зокрема, в районі Чивчинських гір. До речі, про це вже Європа давно заявляє, тож, напевно, слід очікувати й фінансової допомоги. І це дуже важливо для здобуття високого рейтингу держави туристичної, адже України має два потужні регіони: Крим з морським узбережжям і горами та Карпати –з молодими горами і річками».

Завдання парку як наукової установи – не лише охорона природи, а й, за словами Дмитра Стефлюка, пропаганда екологічної освіти. З цією метою спеціалісти парку започаткували на районному радіо щотижневу програму « Земля – наш дім, природа – мати».

Анна Гелеван, briz.if.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!