Нові об’єкти ПЗФ на Дніпропетровщині

В Дніпропетровській області з’являться дві нові заповідні зони: заказник «Тернівський» у Павлоградському районі, та ландшафтний парк «Придніпровський» – поблизу Микільського-на-Дніпрі. Відповідні рішення прийняли депутати на останній сесії облради.

Якщо створення заказника питань не викликало, то навколо ландшафтного парку на узбережжі Дніпра й досі не вщухають суперечки. Місцеві мешканці впевнені: цю територію у них відбирають. Те, що в Солонянському районі буде створений ландшафтний парк площею близько п’яти тисяч гектарів, в обласному управлінні екології оцінюють як велику перемогу. Якщо в інших областях кількість заповідних зон складає біля п’яти відсотків від загальної території, то на Дніпропетровщині їхня кількість ледве перетнула один відсоток.

Землі поблизу трьох сіл – Башмачки, Калинівки та Військового – і істориків, і екологів цікавили давно. І ось чому. У стародавні часи на цій землі поховали одного з князів Київської Русі, а в сорок третьому радянські солдати тут форсували Дніпро. Зараз місце цікаве не тільки своєю історією, а й унікальним ландшафтом. Розмаїття флори і фауни – і все це на березі Дніпра. Першими це оцінили власники цих котеджів – узбережжя почали хутко забудовувати. Парк створили саме для того, щоб зберегти цю унікальну територію, кажуть в управлінні. Там вже готують проектну документацію, і мріють про те, як згодом тут будуть проходити туристичні тропи, вишикуються готелі і з’явиться зона організованого відпочинку.

У селі Військовому, яке опинилось у центрі новоствореного ландшафтного парку, цього оптимізму не поділяють. Екологи впевнені: невдоволення мешканців викликано тим, що їм заборонять рибалити у природоохоронній зоні і обмежать господарську діяльність. Парк хочуть поділити на чотири зони: лише на двох з них можна буде випасати худобу і орати землю. З іншого боку, вже існуючі садиби і будівлі навіть після створення парку обіцяють не чіпати. Місцеві мешканці у це не дуже вірять. Кажуть: коли цю землю відведуть для туристів, то створять тут закриті причали й огородять територію для приватних розваг. Тому сільрада скасувала своє колишнє погодження на створення ландшафтного парку. А от в Солонянській райраді його, навпаки,– дали. Кажуть: якщо хочемо захистити землю від забудовника, іншого виходу немає. Та чи дійсно землю прийдуть захищати – мешканці села у цьому не впевнені.

11channel.dp.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!