На Рівненщині відбувся молодіжний еко-фестиваль “Аквасфера”

У селі Хрінники Демидівського району відбулося дійство, аналогів якому в області раніше не було. У рамках фестивалю три дні поспіль у Хрінниках працювали та відпочивали ті, кому небайдужа доля навколишнього середовища.

Потужна водойма щороку приймає тисячі відпочивальників. Як правило, сюди приїздять мешканці трьох областей: Рівненської, Волинської та Львівської. Окрім того, на території знаходяться дитячі табори та база відпочинку, а також лісовий масив, у якому зупиняється багато подорожувальників.

У результаті побувавши в чудовій місцині, любителі "активного відпочинку" після пікніків залишають для себе на згадку безліч чудових емоцій, а для навколишнього середовища величезні купи сміття. Той, хто відпочивав у Хрінниках, напевно, бачив плачевну картину з гірок непотребу і відходів…

"Саме тому виникла ідея організувати подібний захід", - зізнається організатор проекту Роман Яворський. Він впевнений, що цей проект в майбутньому дасть поштовх для щорічної організації суботників з очищення природних ресурсів, таких як ліс, водойми та прилеглі до них території.

На еко-фестиваль з’їхалися учасники та волонтери з усієї країни. Вони не лише охоче збирали сміття, але й вдосталь відпочили. Участь у "Аквасфері" також взяли понад 60 учасників проекту "Таланти Полісся", який підтримує Міжнародний фонд "Відродження". Упродовж трьох днів дітлахи з Березнівщини навчалися, підвищували свій рівень, беручи участь у майстер-класах з вокалу, ораторського мистецтва та хореографії, займалися з найкращими викладачами, а ввечері й самі виступали на сцені зі своїми більш досвідченими колегами.

— Спочатку ми планували провести фестиваль "Таланти Полісся" у Березному, але потім вирішили подарувати дітям три дні відпочинку на території Хрінницького водосховища, — розповідає Роман Яворський. – Дітлахи жили на території бази відпочинку, купалися та засмагали. Дякувати Богу, погода цьому сприяла. На території еко-фестивалю діяла польова кухня, охочих пригощали рибною юшкою та гречкою з м’ясом.

Упродовж уікенду виступали також переможці й учасники проектів "Ми — талановиті!", "Фабрики зірок", "Україна має талант", "Голос країни". Головними гостями дійства були харизматичні співаки Андрій Мацевко та Микола Бобрик, а також переможниця дитячого Євробачення Юлія Бойко. Любителям електронної музики свято теж було до душі. Упродовж трьох днів кожного вечора Хрінницький пляж був у ритмі драйвової музики, яку грали запрошені на фестиваль діджеї. "Аквасферу" відвідали понад три тисячі учасників. Як результат — і відпочили, і попрацювали, бо навели порядок на території Хрінницького водосховища та вивезли кілька вантажівок сміття.

На організацію триденного заходу не було витрачено жодної копійки з державного бюджету. Всі витрати покривали власними силами, а також спонсорськими коштами.

Олександр Ліфун, ogo.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!