День без машин

Державна екологічна інспекція в Львівській області закликає всіх небайдужих громадян відмовитись 22 вересня від використання автомобіля, долучившись таким чином до акції «День без авто». Основна мета заходу - привернути загальну увагу до негативного впливу автомобілів на здоров’я людей та навколишнє середовище, а також до можливостей вирішення цієї проблеми.

Значний внесок у забруднення атмосферного повітря вносить автотранспорт внаслідок інтенсивного руху в містах області та по автомагістралях. За останні 5 років у Львові зафіксовано збільшення кількості приватних авто на 20%, що призвело до збільшення кількості викидів на 10%.

За даними обласного управління статистики, викиди забруднюючих речовин від пересувних джерел у 2008 році становили – 134,5 тис. т, що на 46% більше порівняно з 2006 роком.

«Ми підготували інформаційні матеріали і поширили їх у районах області з закликом 22 вересня відмовитися від поїздок автотранспортом, а також рекомендації для оптимізації використання паливних матеріалів» - повідомив О. Ягоцький – начальник Держекоінспекції в Львівській області.

Для довідки
Традиційно Днем без авто проголошено 22 вересня, проте акції відбуваються протягом тижня. Вперше акцію було проведено в Парижі у 1998 р. – для приватних автомобілів були закриті старі квартали столиці. Щоб починання не мало негативних наслідків, були введені додаткові маршрути громадського транспорту, платня за проїзд зменшена, активно працювали прокати велосипедів. Хоч "безмашинними" було оголошено лише два райони, це вплинуло й на іншу частину міста – вміст в повітрі оксиду вуглецю зменшився в цей день на 15%, а кількість велосипедистів зросла втричі. Ідеєю Дня без авто захопилися не лише французи – він став загальноєвропейським, цього року День без авто відзначається також в Аргентині, Бразилії, Канаді і на Тайвані.

Надія Лісоцька, Державна екологічна інспекція в Львівській області

Доповнення від "Природи України"
"День без авто" відюуватиметься і в інших містах України. Зокрема, у нас є інформація про День Без Авто в м. Ірпінь. Також минулого року акція проходила у Києві. Чекаємо на анонси від інших міст!

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!