День Святого Валентина – чорний день для занесених до Червоної книги підсніжників

Прес-реліз Київського еколого-культурного центру та Дружини охорони природи «Зелене майбутнє» до прес-конференції “День Святого Валентина – чорний день для занесених до Червоної книги підсніжників».     Кожного року з лютого по квітень Київ стає головним в Україні містом з реалізації незаконно зібраних ранньоквітучих рослин, занесених до Червоної книги України – підсніжників, та білоцвітів, шафранів, сон-трави та інших.  Загалом щовесни збирається близко 120 видів, що занесені до Червоної книги України ( це складає 30 % від кількості видів, що охороняються). Основні потоки незаконного  товару ідуть до Києва з Криму, Карпат, Поділля, Київської області. З нашими підрахунками, за три місяці (лютий-квітень) в Києві реалізовується до 5 млн. рідкісних квітів. Основні піки продажу квітів припадають на 14 лютого (День Святого Валентина) та 8 березня (Міжнародний жіночий день)

Основні місця торгівлі первоцвітами в Києві – підземні переходи та виходи з метро «Площа Льва Толстого», «Майдан Незалежності», «Либідська», «Політехнічний інститут». Основне місце доставки та перепродажу крупних партій первоцвітів – Київській залізничний вокзал, на який первоцвіти привозять потягом «Севастополь-Київ».

Разом в Україні за лютий-квітень щорічно незаконно продається до 20 млн. штук рідкісних, занесених до Червоної книги України ранньквітучих рослин. Основні місця збуту- Київ, Харків, Дніпрпетровськ, Одеса, Росія, Польща.

Збір та продаж рослин, занесених до Червоної книги України, заборонено «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України», та ст.90 Адміністративного кодексу України «Порушення вимог з охорони видів тварин та рослин, занесених до Червоної книги України».

За підрахунками вчених-ботаніків, така масова незаконна заготівля та продаж рідкісних ранньоквітучих рослин може в найближчий час привести до того, що вони можуть зникнути взагалі.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!