22 вересня – День без автомобіля

День без авто22 вересня в багатьох країнах світу відзначається Міжнародний день без автомобілей. В цей день в ім’я довкілля та здоров’я, люди пересядуть на громадський транспорт, велосипеди чи стануть пішоходами. Велика кількість експертів вважають, що саме збільшення кількості вуглецю в атмосфері рано чи піздно стане причиною глобальної зміни клімату Землі.

Щоразу заводячи двигун автомобіля, ми прискорюємо зміни клімату - адже СО2 переважає серед інших парникових газів, що посилюють здатність атмосфери утримувати тепло. Вже сьогодні добре помітні наслідки глобальної зміни клімату: тануть льодовики, піднімається рівень Світового океану, океанські течії змінюють свій напрямок. Страждають тварини. Наприклад, гинуть білі ведмеді - крига, на якій вони полюють, з'являється на місяць пізніше і тане раніше, ніж півстоліття тому.

Здається, що такі глобальні явища повинні бути предметом уваги урядів і всесвітніх організацій. Але сьогодні мова йде про участь кожної людини і прості повсякденні дії людей.

Наприклад, відмовтесь від авто тоді, коли це можливо!

Коли у Франціїї в 1998 році вперше був проведений день без автомобіля, результатаи для столиці були вражаючі. Вміст СО2 в паризькому повітрі в цей день зменшився на 15%.

22 вересня пять років тому в міжнародній акції "День без автомобіля" взяли участь 1353 міст в 37 європейских країнах .

З 16 вересня цього року розпочався тиждень «Свіже повітря для всіх». Мета тижня – звернути увагу на моживість пересуватись, не шкодячі довкіллю, зменшити використання особистого транспорту, підвищити свідомість учасників дорожнього руху для створення сприятливого та безпечного навколишнього середовища .

Всі ці дії та їхні наслідки можливі в разі свідомого ставлення людей до довкілля. Піклування про наслідки таких звичних дій, як поїздка автомобілем на роботу, залишена лампочка, що даремно освітлює пусте приміщення чи викидання сміття на узбіччя.

За браком інформації далеко не всі усвідомлюють небезпеку і не готові поступитися власним комфортом заради покращення ситуації на планеті.

Змінити ставлення та надати допомогу у виборі екологічного стилю життя потрібно і можливо. Необхідна системна та постійна робота по ліквідації необізнаності і наданні впевненості, що твої прості дії можуть зберегти простір для існування прийдешнім поколінням. Така робота має бути інформаційною, але ще більше – освітньою, що починається змалечку.

Так, наприклад, навчальний курс «Уроки для стійкого розвитку» в 7 класі в темі «Енергія» пояснює учням, що нафта є невідновлюваним ресурсом: якщо вона вже використана, то це – назавжди. В глобальному масштабі спалювання палива призводить до збільшення вмісту вуглекислого газу, що, в свою чергу, сприяє зміні клімату на нашій планеті.

Можливо, вже час для нас навчитися використовувати розумно наше дорогоцінне пальне і більше дбати про навколишнє середовище?

Підручник пропонує подумати і зробити певні дії, щоб заощадити гроші, допомогти природі та зберегти ресурси, які наша планета створювала мільйони років.

Ось невеличкий зразок таких дій, що пропонує підручник:

ЧОМУ ДІЯТИ

Для подорожей, де твоєї власної енергії не зовсім достатньо, порівняй види транспорту: автобуси менш забруднюючі, ніж машини та поїзди; трамваї і тролейбуси – кращі, ніж дизельні автобуси.

ЯК ДІЯТИ

  • Зроби список маршрутів, якими Ти можеш подорожувати до школи або поза школою.
  • З’ясуй, чи твоя подорож здійснюється менш забруднюючим довкілля видом транспорту, перевір розклади та ціну.
  • Пам’ятай про це, коли плануєш свої нові подорожі.
  • Обговори з іншими домашніми, чи ще хтось хоче взяти участь в цьому разом з тобою.

Ти покращуєш якість повітря, економиш пальне чи електрику і робиш Світ кращим для кожного!

Можливо, що таке виховання з шкільних років викликає прагнення у молодої людини кожний крок звіряти (може вже й підсвідомо) з необхідністю залишити чистим повітря, воду та природні ресурси наступним поколінням, і дасть змогу вижити людству, жити без збільшення екологічних проблем.

Можливо, якщо курс «Уроки для стійкого розвитку» стане поширеним у багатьох школах України, День без автомобіля стане звичним, масовим і українці почнуть відчувати необхідність приєднатися до міліонів тих, хто користується велосипедом чи громадським транспортом замість автомобіля.

Всього ж про "День без автомобіля" оголошено в тисячах міст світу, так що біля 100 міліонів людей залишать свої машини "на приколі" і скористаються велосипедом чи на один день перетворяться на пішоходів.

Ігор Сущенко

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!