Житомирська міліція «накрила» 5 нелегальних копалень бурштину

У Житомирській області співробітники міліції припинили підпільний видобуток дорогоцінних каменів у Коростенському районі та проводять розслідування відразу 5 кримінальних справ за вказаними фактами. На місцях подій під час кількох спеціальних рейдів було затримано близько 40 осіб, які здійснювали незаконні роботи .

Про це Житомир.info повідомили в прес-службі УМВС України в Житомирській області.

Спеціальні оперативно-профілактичні відпрацювання з метою попередження та припинення функціонування бурштинових копалень на території Коростенського та суміжних районів проводяться правоохоронцями постійно.

За період березня-квітня співробітники міліції виявили та задокументували одразу 5 випадків незаконного видобутку бурштину. Кожен з фактів відповідно зареєстрований і розпочаті кримінальні виробництва за ч.2 ст.240 (Порушення правил охорони або використання надр ) Кримінального кодексу України .

Під час рейдів на місцях подій було вилучено спеціальне обладнання, техніку та транспортні засоби - близько десяти різних автомобілів, стільки ж водяних мотопомп, електродвигуни, кілька сот метрів шлангів та інших інструментів.

Серед затриманих 40 осіб - в основному жителі Рівненської області. У разі підтвердження в судовому порядку їх причетності до правопорушень чоловікам загрожують і значні суми штрафів, і позбавлення волі до 3 років.

«Дії міліції спрямовані, в першу чергу, на встановлення осіб організаторів незаконного видобутку та залучення їх до відповідальності. Адже не секрет, що такий вид незаконної діяльності вимагає значних вкладень і специфічних знарядь, щоб бути успішним», - розповів начальник УМВС в області Юрій Дем'яненко.

Зараз дві людини вже повідомлено про підозру у вчиненні кримінального діяння і відносно них готується обвинувальний акт для направлення до суду.

В інших виробництвах призначено і вже проводяться спеціальні екологічні експертизи для встановлення розміру заподіяної ділками шкоди.

«Приїжджають невідомі люди і знищують все, ми, як місцеві жителі, категорично проти всіляких незаконних видобутків. Понівечили он скільки гектарів» , - розповів один з місцевих жителів Володимир.

Мобільні групи міліції продовжують проводити на території всієї області спеціальні рейди, спрямовані на виявлення та припинення фактів незаконного видобутку надр, в тому числі бурштину, піску та ін. Разом з тим правоохоронці закликають приєднатися до цієї роботи і всіх небайдужих жителів області і повідомляти в міліцію про появу в місцях нелегального видобутку всіляких «ділків». На кожне із звернень людей буде відповідне реагування оперативних працівників.

Джерело: zhitomir.info

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!