Зелений туризм для порятунку вимираючих сіл Донбасу

Мальовничі куточки Донбасу

На Донеччині хочуть розвивати сільський туризм, нетипову галузь для цього промислового регіону. Таким чином влада сподівається поліпшити економічну ситуацію та подолати безробіття в сільських районах.

Планується, що туристичний маршрут простягнеться селами Добропілля, району, де збережена степова природа в первісному вигляді: чиста річка, свіже повітря, різноманіття флори та фауни.

Утім на тлі чудової природи самі села у занепаді. Господар садиби, де вже 30 років гніздяться лелеки, пенсіонер Володимир Онипко, про комерційну основу сільського туризму гадки не має і жодних туристів в своєму селі взагалі не бачив.

Село ж тримається лише на стариках, розповів Deutsche Welle єдиний на селі місцевий підприємець Андрій Батицький. «Рік тому місцева пекарня випікала 120 буханок хліба в день для місцевого магазинчика, а зараз 60. Люди вмирають, народжуваності немає», - нарікає він.

Брак інформації та досвіду

Більш оптимістично дивляться на проблему в українській Спілці сільського зеленого зеленого туризму. На Донеччині сільський туризм , як і в інших промислових регіонах, поки не розвинутий, зауважив в інтерв’ю Deutsche Welle керівник спілки Володимир Васильєв.

Він зазначив, що селянам Донеччини бракує інформації та й досвіду мешканців сіл Західної України, які вже багато років на прикладі вропейських сусідів успішно розвивають зелений туризм. Утім селянам не варто чекати, коли приїдуть підприємці з грошима з Донецька та на місці нічийних домівок збудують готелі з євроремонтами, каже Васильєв.Для розвитку екотуризму на селі треба подбати лише про туалети, а все інше має зберігати автентичність.

Звичайно, не варто надмірно сподіватися на масове паломництво з-закордону. Як свідчить міжнародна практика, на 80 відсотків сільський туризм розрахований на внутрішнього споживача і тільки на 20 відсотків на закордоних. Потенціал же Східної України - стати привабливим екотуристичним краєм для мешканців сусідньої Росії, вважає експерт.

Каріна Оганесян, dw-world.de

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!