Зелений міністр. Микола Злочевський дав відповіді на запитання читачів Корреспондент.net

Микола Злочевський, міністр екології та природних ресурсів України й один з найбільших капіталістів нинішнього Кабміну, розповів про головні екологічні проблеми країни і про те, навіщо мільйонерові чиновницький портфель. Відповіді 45-річного чиновника на запитання читачів сайту Корреспондент.net вміщено у №36 журналу Корреспондент від 16 вересня 2011 року.

- Прошу вас назвати три головні загрози для екології нашої країни, і як ви припускаєте з ними боротися?

Ольга Нечипоренко, Одеса

- На мій погляд, головна загроза для навколишнього середовища України, та й для країни в цілому – безгосподарність. Коли я був призначений міністром, зізнаюся, навіть не очікував, що ніхто точно не знає, де і скільки зберігається небезпечних для життя відходів. Почав саме з цього. Несанкціоновані сховища ми знаходили під відкритим небом, закопаними в землю або просто в полях і на берегах річок. Але ж там люди купаються, нічого не підозрюючи.

Упевнений, вже у 2012-му з території України будуть вивезені всі непридатні пестициди. Одночасно вирішуємо проблему вивезення з Калуша та Горлівки таких небезпечних отрут, як гексанітрохлорбензол і мононітрохлорбензол.

На друге місце я б поставив загрозу неконтрольованої вирубки лісів. Зараз ми на порозі впровадження космічного моніторингу лісових насаджень. У разі незаконної вирубки екологічна інспекція миттєво виїжджатиме на місце.

Ну й на третьому місці – питання викидів промпідприємств. Ми вже створили механізм, за якого 50% екологічного збору залишатиметься в розпорядженні самих підприємств і вони будуть зобов'язані направляти ці гроші на модернізацію виробництва та фільтри. Тобто спробуємо вирішити проблему спільно з промисловцями. Але, чесно кажучи, проблем в екології набагато більше трьох.

- Перше: чи здатна нинішня влада повернути народу вільний доступ до всіх водоймищ? Друге: за радянської влади Держлісгосп зобов'язаний був висаджувати лісів більше, ніж вирубував. Зараз все навпаки. Приклад – карпатські ліси. Що планує влада робити в цьому напрямку? Приватних лісів бути не повинно, як і озер.

Володимир Самілавський, Київ

- Прибережна захисна смуга для малих річок і озер повинна становити не менше 25 м, якщо площа водойми понад 3 га – 50 м, для водосховищ - 100 м. Землі прибережних санітарних смуг перебувають у держвласності. Якщо бачите порушення – сміливо звертайтеся до суду або до нас в Мінприроди.

Що стосується проблем Держлісгоспу, то він не перебуває у сфері моєї безпосередньої координації. Але, за моєю інформацією, висадження лісу йде активно і не поступається темпам вирубки. Інша справа, що найчастіше вирубка ведеться незаконно.

- У зв'язку з різким збільшенням кількості жителів Києва погіршується екологічна ситуація, зростає кількість інфекційних захворювань. Якщо раніше на грип та ГРЗ хворіли взимку, то в цьому році будь-якого киянина тією чи іншою мірою зачепили захворювання, починаючи з червня і до цього часу. Можна відновити стару добру традицію мити місто від бруду та пилу?

Ольга Вінграновська, Київ

- Упевнений, що це запитання в журналі Корреспондент прочитають і керівники Києва. При нагоді обов'язково зверну їхню увагу на необхідність вирішити проблему пилу в місті.

- Певний час тому було прийнято рішення, що влада штрафуватиме порушників порядку в частині забруднення лісів і парків пластиком, склом й іншим сміттям. Коли слова збігатимуться з діями? Коли нарешті буде публічне покарання і показ процесу по телебаченню? І карати треба не на 100 грн., а на 1.500 грн. за не прибране за собою сміття.

Дмитро Кучер, Київ

- До кожної компанії, яка вирішила відпочити в лісі, природоохоронного інспектора не приставиш. Ми вже ініціювали різке підвищення штрафів за засмічення лісу. Але, боюся, тільки штрафами проблему не вирішити. Мова йде про екологічну свідомість та виховання людей. А з приводу публічного покарання – ідея приймається. Подумаємо над цим.

- Коли розпочнеться масова пропаганда любові до чистоти і природи? У школах, дитсадках, ЗМІ цьому приділяється мало уваги. Київ потопає в бруді, особливо лісові масиви. Що ви плануєте з цим робити?

Дмитро Троценко

- Питання в точку. Саме зараз ми з колегами в міністерстві обговорюємо, які інструменти масової пропаганди будуть найбільш ефективними. Звичайні заклики не спрацьовують. Можливо, якщо стане модним прийти в ліс або парк і після відпочинку зібрати і винести не лише своє, а й чуже сміття – проблема вирішиться. Це, знову ж таки, проблема культурного рівня людей.

- Хочу запитати у міністра-мільйонера, на якій зі своїх суперкрутих машин він їздить на роботу – Rolls-Royce або Bentley? І чому раптом настільки заможного бізнесмена стурбувала екологія України?

Світлана Слюсаренко, Київська область

- Кажу абсолютно щиро: я щасливий, що у мене є можливість щось змінювати на краще. Якщо наявність дорогого автомобіля – єдине, що не подобається в роботі міністра екології та природних ресурсів, то я спокійний. Тому що я прийшов в уряд вже забезпеченою людиною і всі свої доходи відкрито декларую.

- Чи добре, на вашу думку, коли великий бізнес управляє країною? Обґрунтуйте вашу точку зору, будь ласка.

Юрій Грачевський, Харків

- Українці могли вже не раз побачити, як працюють міністри, які прийшли з великого бізнесу, і ті, хто такого досвіду не має. Хто краще? Однозначної відповіді не знайдете. Але можу точно сказати, що якщо людина була забезпеченою до того, як прийти в уряд, отже вона прийшла не для того, щоб заробляти для себе. Якщо, працюючи на бізнес, людина змогла заробити для себе, то, працюючи на країну, вона напевно запрацює для країни. Придивіться, і ви легко знайдете підтвердження цих слів. Мій інтерес, перш за все, в реалізації масштабних завдань. Це по-справжньому надихає. Бізнес привчив мене працювати на результат. Тепер, працюючи в уряді, я займаюся проектами, які приносять конкретний результат для країни.

Джерело: ua.korrespondent.net

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!