На Черкащині застрелили останнього лося

На Черкащині браконьєри вбили останніх лосів у Чигиринському районі. Два тижні тому підстрелили самця, а згодом убили двох самок, що виношували лосенят. Тепер ліси краю Богдана Хмельницького – порожні.

Місцеві мисливці розповідають, що колись ліси Чигиринщини буквально кишіли дичиною. Зокрема, лосів тут було навіть більше, ніж диків кабанів. Сьогодні таку тварину побачити можна лише одну – на в'їзді в Чигирин. Вона металева, а усіх справжніх винищили браконьєри.

Місцевий єгер розповів, як став свідком винищення лосів. Одної ночі він патрулював територію, як почув вистріли.

"За тиждень до цього невідомі вже вбили одного лося. Опів на першу ночі почув постріл. Під'їхав на місце – і побачив браконьєрів. Вони вантажили в машину двох останніх диких лосів", - розповів єгер.

За його словами, двоє жителів Кіровограда – один колишній військовий, інший стоматолог – одразу кинулися навтьоки. Наздогнати браконьєрів на дорогому джипові не вдавалось, тому допомогли даішники.

"Вони спочатку тікали. Ми їх переслідували. І вже біля села Чернече, не доїжджаючи до Чигирина – ми їх затримали. Одному із браконьєрів удалося втекти. Він перебуває в розшуку. Інший – здався сам і обвинуватив свого друга", - розповіли даїшники.

Проти браконьєрів порушили кримінальну справу. Поки що їм передбачається законом штраф до 100 неоподаткованих мінімумів громадян або до 3-ох років позбавлення волі.

Зазначимо, за останні 20 років кількість лосів в Україні зменшилася майже на 10 тисяч. Сьогодні лосів у дикій природі не залишилось у третині областей. Побачити їх можна хіба що в зоопарках чи лісництвах, що віддані у приватні руки. У червону книгу України лося внесли тільки торік.

Проте, нині за вбивство лосів переважно просто штрафують, а от за ґрати не потрапив жоден браконьєр, зазначають екологи.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!