ЮНЕСКО розгляне статус 2 українських заповідників

Україна просить ЮНЕСКО включити Деснянський заповідник та заповідник «Росточчя» поблизу Львова до Всесвітньої мережі біосферних заповідниківУкраїна просить ЮНЕСКО включити Деснянський заповідник та заповідник «Росточчя» поблизу Львова до Всесвітньої мережі біосферних заповідників. Рішення мають ухвалити до кінця тижня на координаційній раді ЮНЕСКО у Кореї.

В Державній службі заповідної справи пояснили, що Деснянський заповідник та заповідник «Росточчя» обрали саме тому, що ці біорезерватори є транскордонними, а співпраця з Росією та Польщею, до кордонів яких прилягають ці заповідники, нині вельми актуальна і пріоритетна для держави. «Ми розширили межі цих заповідників майже вдвічі. Заповідник «Росточчя» тепер має не 30 тисяч гектарів, а 70, і Деснянського заповідника межі розширилися. Ми конструктивно співпрацюємо з експертами ЮНЕСКО», - зауважив начальник відділу перспективного розвитку і наукового забезпечення Державної служби заповідної справи Григорій Порчук. Він розповів, що до Всесвітньої мережі ЮНЕСКО вже входять чотири основні українські біорезерватори: «Асканія-Нова», Карпатський, Чорноморський та Дунайський біосферні заповідники.

В Україні є більш достойні кандидати - незалежний еколог

Тим часом, Національний екологічний центр критикує, що саме ці два заповідники мають отримати охоронний статус ЮНЕСКО, адже в Україні є більш достойні «кандидати». Еколог центру Олексій Василюк в інтерв’ю «Німецькій хвилі» сказав, що Мінохоронприроди не радилося з громадськими організаціями щодо українських претендентів до Всесвітньої мережі нових біосферних заповідників. «Сказати, що це два найцінніших чи найвідоміших, чи найтривожніших заповідники в Україні, не можна. Якби чиновники порадилися з нами, Національним екологічним центром, ми б запропонували геть інші об’єкти однозначно. Це був би нещодавно створений національний парк «Бузький гард» чи парк «Подесіння» чи комплекс заповідників в Кримських горах», констатував Василюк.

Експерт наголосив, що потрапляння в список ЮНЕСКО підвищується статус заповідника і інтерес туристів, відкриває можливість отримувати фінансову допомогу від інших держав, та й самі українські чиновники вже не посміють зменшити межі біосферного заповідника чи забудувати його.

Автор: Лілія Гришко
www.dw-world.de

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!