В Україні відзначають День заповідників

Заповідник П'ятничанська вежаЗапровадження Міжнародного Дня заповідників більш як десятиліття тому ініціював Всесвітній фонд дикої природи. В Україні цей день відзначатимуть із цілою низкою нових указів Президента.

Природні багатства завжди вважалися особливою гордістю будь-якої країни. Україна – не виняток, її природно-заповідний фонд налічує понад 6 тисяч об’єктів. А серед останніх ініціатив Президента – декілька указів, які стосуються створення нових природоохоронних територій.

Заповідників та парків побільшає

У більшості країн Європи близько десятої частини території займають землі природоохоронного фонду. В Україні, за різними підрахунками, цей показник не перевищує 5%. Водночас лише за грудень минулого року Президент Віктор Ющенко підписав цілу низку указів, згідно з якими, наприклад, на Сумщині та Житомирщині незабаром мають запрацювати заповідники «Михайлівська цілина» та «Древлянський», а національних природних парків по всій Україні побільшає на п’ятнадцять.

Плани поки лише на папері. Проте фахівець у сфері охорони природи, співробітник Національного університету біоресурсів та природокористування Сергій Попович вважає, що винятково розширенням територій проблеми природоохоронного фонду не вирішити.

«Виникає інша проблема – треба зберегти природні комплекси, а для цього потрібні служби охорони природно-заповідного фонду. Наскільки мені відомо, не в усіх національних парках такі служби створені. Інша проблема – в Україні практично призупинилося резервування природних територій на державному рівні», – каже Сергій Попович.

Відвідувачів у заповідниках вистачає

Нині в Україні – близько двадцяти заповідників. Серед них зокрема – «Медобори». Заповідник, розташований на Тернопільщині, охороняє більше ста об’єктів із Червоної книги. Окрім цього, «Медобори» знаходяться на Товтровому пасмі. Це – унікальна геологічна пам’ятка, аналогів якій немає в усій Європі. Понад 15 мільйонів років тому Товтри були рифом уздовж берега Сарматського моря.

Заступник директора з наукової роботи заповідника Галина Оліяр каже, що на нестачу відвідувачів «Медобори» не скаржаться. «Їх навіть трохи побільшало, адже останнім часом зростає інтерес до язичництва. Ті капища і святилища, які були на території нинішнього заповідника, належали якраз до того часу», – додає Галина Оліяр.

Минулого року на збереження природно-заповідного фонду уряд виділив трохи більше 20 млн. грн. Вочевидь цьогоріч на виконання указів Президента видатки з держбюджету мають збільшити.

Тим часом екологи б’ють на сполох: площі екосистем, придатних для розширення природоохоронного фонду, невпинно зменшуються. Нині такі території лишилися хіба що у Карпатах, на Поліссі, у дельтах Дунаю та Дністра.

Олена Ремовська, Радіо Свобода

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!