Люди наступають – прадавній ліс рідшає. Ялівцеві гаї можуть зникнути

Ялівцеві гаїУнікальні ялівцеві гаї у Криму поволі перетворюються на гайочки. Престижні земельні ділянки між Севастополем і Ялтою місцеві урядники віддали у приватну власність три роки тому. Відтоді там зводять котеджі. І вже невдовзі через забудову може зникнути прадавній ліс в урочищі Ласпі.

Це урочище вчені недарма називають унікальним. У реліктових гаях росте рідкісний вид ялівцю – «високий». Дерево, за словами фахівців, найліпше очищає повітря від шкідливих сполук.

 

Ірина Кучуркина, еколог:

Можжевельник выделяет фитонциды, хорошо очищает воздух от патогенных микроорганизмов. Ученые Никитского ботсада выяснили, что летучие вещества можжевельника очищают 30% воздуха от микроорганизмов.

2005 року севастопольська міськрада розпочала планово нарізати землю в селищі Ласпі. Зводили котеджі, ялівець – вирубували. У профільній комісії міськради кажуть: рішення про передачу території у приватну власність ухвалили, спираючись на схвальні висновки всіх експертиз.


Ігор Харченко, голова земельної комісії севастопольської міськради:

Я сам лично не выезжал на участки. Это нереально – выехать на тысячу участков в месяц. Не хватит ни времени, ни топлива – ничего.

На наданих ділянках усюди червоні стрічки. У такий спосіб позначили об’єкти, які невдовзі спиляють. На одній галявині поряд здорові й цілковито сухі дерева. Дендрологи впевнені: гинуть рослини через людське втручання.

Ірина Кучуркина, еколог:

Можжевельник в год в толщину растет не более 1 миллиметра, поэтому несмотря на то, что он долгожитель, в обхвате он может быть до 5 метров. Ему для этого надо расти тысячи лет.

Хоча за фактом незаконної забудови в Ласпі порушено кримінальні справи, котеджів невпинно більшає. А намагання севастопольських екологів приєднати урочище до державного ландшафтного заповідника «Мис Айя» поки марні.

www.stb.ua, перепощено з ecoport.org.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!