Вінницькі депутати просять уряд заборонити риболовлю в Південному Бузі

Депутати вінницької обласної ради наполягають на забороні промислового вилову риби строком на 3 роки у річці Південний Буг в межах Вінницької області.

Відповідне звернення до Міністерства екології та природних ресурсів і Державного агентства рибного господарства України депутати прийняли на засіданні сесії облради. Як зазначається в документі, метою звернення є "регулювання рибальства та недопущення погіршення стану річки Південний Буг в межах області".

Південний Буг має велике народногосподарське значення, на річці споруджено 13 ГЕС, низку водосховищ, тут ведеться рибництво і рекреаційна діяльність, зауважили депутати. На їхню думку, активна господарська діяльність погіршує екологічний стан водойми. Зокрема, депутати наголошують, що подальша діяльність призведе до зниження природного потенціалу майже 50% цінних природних комплексів і ландшафтів долини Південного Бугу, забруднення його органічними сполуками, інтенсивного замулення водойм.

За висновками експертів, ці негативні тенденції підсилює неконтрольований промисловий вилов риби. "Значно зменшився вилов аборигенних видів риб: сома, ляща, головня, судака, щуки, але при цьому збільшилась кількість риболовецьких підприємств (з двох до чотирьох), а відповідно і кількість рибалок. Доведений план 150-200 кг на одного рибалку є економічно необрунтований (занижений), тому рибалками приховуються вилови цінних видів риб, відтворенням яких користувачі не займаються", - йдеться у зверненні.

Відтак, вінницькі депутати просять урядовців на державному рівні "здійснити науково-біологічне обгрунтування збереження біологічного різноманіття річки Південний Буг та розробити відповідну державну програму". Облрада також пропонує відкликати видані підприємствам ліцензії з промислового вилову риби у Південному Бузі в межах Вінницької області.

Наталія Журбенко, ukrinform.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!