Свободу в’язню совісті – Віктору Маруняку!

Відкритий лист Президенту України Віктору Андрійовичу Ющенку.

Ми, мешканці села Стара Збур’ївка Голопристанського району Херсонської області, обурені фактом затримання 14 березня 2008 року нашого сільського голови Віктора Васильовича Маруняка – нібито за отримання хабара. Наш голова – дуже порядна і чесна людина, ми переконані, що Віктора Маруняка затримали за те, що він заважав обласним і районним начальникам розкрадати наші землі, чим розлютив місцевих феодалів. А вони ж намірилися відняти у нас і ліси, й річку, й плавні.Наше село – на березі Збур’ївського лиману, і з діда-прадіда більшість мешканців села жили з рибальства. У тяжкі роки голодомору річка та плавні врятували наше село від голодної смерті. Коли у 1941 році прийшли німецько-фашистські загарбники й захопили наше село, річка знову врятувала нас, годувала нас рибою. Фашистські загарбники позабирали наше майно, молодь погнали до Німеччини, але землі біля села і плавні залишилися громаді.

Минуло багато років, і нові загарбники, страшніші за фашистів, зазіхнули на святе – землі наших предків, наших дітей і онуків. Пане Президенте, ось факти: рішенням 19-ї сесії Херсонської обласної ради від 04.10.07. року наші плавні загальною площею 4549 гектарів віддано в користування терміном на 49 років ТОВ “Дельта-Люкс”. Засновники цієї приватної фірми – депутат облради, член постійної комісії по приватизації, голова Херсонського відділення Райффайзен-банку-Аваль соціаліст Сарапін Віктор Олексійович, а також іще два чоловіка і жінка.

Хіба депутати не знали, що є Ваш Указ про створення Нижньодніпровського національного природного парку, і що ці плавні мали увійти до заповідної частини парку? Ці 4549 гектарів – найбагатші ділянки дельти, бо тільки тут нерестяться найцінніші породи риб – осетрові та інші. Тому ці плавні й приглянулися Сарапіну і його приватній структурі, яку в нашому селі називають “Хапко-Люкс”. У цього “Хапка” поміж іншого в статуті написано, що він може займатися роздрібною торгівлею рибою.

Під цим рішенням 19 “воровської” сесії стоїть підпис голови облради регіонала Володимира Демьохіна, який підписав іще п’ять розпоряджень про роздачу ласих шматочків нашої області площею від 4,5 до 12 тис. га комерсантам, які рядяться в “шкури” громадських організацій.

Політичні й комерційні структури забирають у нас землі й останню надію на відродження села через розвиток зеленого туризму, роблять нас жебраками на своїй землі. Мабуть, ці пани думають, що Ви вже не Президент, якщо так нахабно не виконують Ваших розпоряджень по збереженню земель для створення Нижньодніпровського національного природоохоронного парку? Який може бути той національний парк, коли всі кращі землі вже роздали?!

Для нас, мешканців села Стара Збур’ївка, натхненником і символом спротиву цим політичним грабіжникам став наш сільський голова Маруняк Віктор Васильович.
Тому загарбники й нацькували на нього обласний УБОЗ. Бригада із 12 чоловік у масках наскочила на Віктора Васильовича зненацька, і – раптом у його кишені з’явився пакунок з грішми. Ми думаємо, що підприємець, який просив у громади землю, – ставленик мафії, який і підклав той пакунок, коли 12 чоловік напали на одного Маруняка. І привезені з Херсона “поняті” з короткими стрижками та військовою виправкою зафіксували факт нібито “хабара”. І нікого з працівників сільради й близько не підпустили. А чому? Пане Президенте, наша міліція вміє і наркотики підкидати, і зброю, міліціонери про це самі признавалися в газетах. Ми впевнені: ці гроші вони підкинули.

А потім уся ця орава найманців мафії разом з трьома прокурорами “пресували” впродовж 8 годин людину, яка перебувала в психологічному шоку, аби він підписав добровільне зізнання в отриманні хабара. Щоб “дотиснути” голову сільради, вони привезли заплакану дружину Віктора Васильовича, яка теж перебувала у стані психологічного шоку, і обіцяли їм, що як тільки наш голова підпише добровільне зізнання, його відпустять додому. А отримавши підпис, “бригада” у складі УБОЗівців, прокурорів та кишенькових “понятих” заховала Маруняка до ІТТ сусіднього району й три дні не підпускала до нього адвокатів! До якого пекла спускали в ці дні Віктора Васильовича, ми дізнаємося, якщо Ви, пане Президенте, пришлете чесну і порядну комісію, бо Ви не гірше за нас знаєте, яка у нас на Херсонщині “правоохорона”, яка міліцейсько-прокуросько-суддівська мафія.

У нашого голови сільради немає навіть велосипеда, а звідкіля у держслужбовців УБОЗу, прокурорів та суддів такі дорогі автомобілі, за які гроші вони їх купили, якщо їх зарплатня може “потягнути” тільки ВАЗівську десятку, та й ту в розстрочку?
У самому центрі Херсона, недалеко від Райффайзенбанку-Аваль, за дуже короткий час виріс суперсучасний офіс соціалістичної партії – за які гроші? До речі, головний соціаліст нашої області Н. Дмитрук входив у склад комісії обласної ради, яка рекомендувала віддати наші плавні фірмі “Дельта-Люкс”. У цю комісію, очолювану регіоналом Б. Артющиком (головний рибінспектор), входить, на жаль, і перший заступник голови облдержадміністрації І. Яковлєв, член “Нашої України”.
До нашого грабунку доклався і заступник голови Голопристанської райдержадміністрації “нашеукраїнець” А. Онопріенко, підпис якого красується під розпорядженням про виділення 50 га земель запасу села Стара Збур’ївка явно підставним особам, бо з якого такого клопоту люди, які живуть у селах Львівської, Київської та інших областей, надумали у наших очеретах займатися особистим селянським господарством?! А як може бабця 74 років зорати гектар цілини, отриманий від пана Онопрієнка під особисте селянське господарство?! Цей діяч своїми вчинками підриває і авторитет “Нашої України”, і Ваш особисто, Вікторе Андрійовичу.

А закрили нашого голову Маруняка у той самий час, коли він, як представник сільради почав вигравати справу у Одеському апеляційному суді, де ми судимося з Голопристанською райдержадміністрацією за наші 50 гектарів. І коли на сільраду напала бригада в масках, то матеріали судової справи загадковим чином зникли. Забрали навіть рукопис Віктора Васильовича про історію нашого села, яку він почав писати ще тоді, коли був вчителем історії.

Зараз нові феодали гноблять і нищать усе село: 26 березня у сільраді відключили електроенергію. Формальний привід: не заплачено. А заплатити неможливо, бо у сільраді зараз немає жодної людини з правом підпису на фінансових документах: наш голова у в’язниці, а головний бухгалтер – у лікарні. Сільрада зараз без світла і без грошей, жоден з комп’ютерів не працює.

Справу в апеляційному суді ми, скоріш за все, програємо, тому що навіть не знаємо, коли буде чергове засідання.

Ощадна каса, розташована в одній будівлі з сільрадою, без електрики теж не працює, і пенсіонери, які сподівалися отримати довгоочікувану компенсацію, натомість отримали отакий “подарунок” від влади. Та хіба це не відверте нищення нашого села?!

А далі, скоріш за все, нам нашлють різні “серйозні” комісії, які знайдуть велику кількість недоліків. А інакше й бути не може – бо з 26.03.08 ніяких документів сільрада просто не має можливості підготувати. А тоді, добряче залякавши працівників сільради, швиденько звільнять їх “за власним бажанням”. Бо що б не казали прокурори, УБОЗівці та брехливі писаки-запроданці (журналістами їх назвати не можна), працівники сільради дуже поважають Віктора Васильовича, а такі люди районній та обласній владі не потрібні.

І вже ходять чутки, що готуються нові вибори і, бажаючі керувати нашим селом з’явилися. Знаючи, яка у нас в районі й області влада, ми й не здивуємося. Хоча такого навіть у 37 році не робили: тоді чекали, коли чергового “ворога народу” розстріляють або відправлять до ГУЛАГу. І вже після того ставили на його місце “потрібну” людину. Та якщо такі скорі вибори відбудуться, ми в них участі не візьмемо і їх не визнаємо!

Нас дуже турбує здоров’я Віктора Васильовича: він з дитинства хворіє нирками, має виразку шлунку, проблеми з серцем. Про все це правоохоронці знають – 15.03.08 вони забрали у дружини Віктора Васильовича медичну картку нашого голови. Навіщо? Щоб на суді, коли вирішувалося, чи тримати його далі за ґратами, як небезпечного злочинця, чи відпустити на час розслідування додому на лікування, рідні та адвокати не могли показати ту медкарточку судді? І щоб нічого не заважало тримати його й далі в тюрмі?

Де зараз медична карточка Маруняка, нам невідомо, а працівникам медзакладів і в районній лікарні, очевидно, вже дали вказівки “згори”, бо вони відмовляються давати будь-які відомості про те, коли й з якими проблемами здоров’я звертався до них наш голова. Сумно і страшно: навіть у часи Йосипа Сталіна лікарі мали більше мужності та людяності!

Нещодавно нам стало відомо, що ще тоді, коли Віктор Васильович знаходився у Цюрупинському ізоляторі тимчасового утримання (ІТС), до нього двічі викликали “швидку допомогу”. І про це – жодних відомостей: ні від міліції, ні від прокуратури. Що прислужники мафії роблять з нашим головою за ґратами? Чи не задумали вони його взагалі звести зі світу?

І чи не тому прокуратура винаходить всілякі хитрі способи перешкодити рідним бачитися з Віктором Васильовичем? Так, 30 березня дочка нашого голови попросила у слідчого І. Рвачова дозволу на побачення з батьком. Той написав на клопотанні “Не возражаю”, у прокуратурі поставили печатку... а в слідчому ізоляторі виявилося, що печатка не та – потрібна була печатка прокуратури, а “приліпили” печатку секретаріату. І дочку до батька не пустили. Одне з двох: або слідчий навмисне розпорядився поставити не ту печатку (і тоді це справжній садизм), або він не розуміє, яка саме печатка потрібна для такого документу, тоді який із нього старший слідчий прокуратури?!

Рідні Віктора Маруняка зібрали 17 тис. гривень, щоб нашого голову випустили під заставу. У Віктора Васильовича мати – інвалід 2 групи, на його утриманні жінка і двоє дочок. Та коли рідні й друзі подали позови до районного, а потім до апеляційного суду, як ми і очікували, свободу Віктору Васильовичу не дали.

Два роки назад біля будівлі Херсонського апеляційного суду, доведений до відчаю косоокою Фемідою, спалив себе живцем Іван Куліда, очевидно, разом з ним згоріла і совість тих суддів, що там працюють... Бо єдина причина, чому вони не випускають на свободу нашого голову – це те, що “дідусі й бабусі”, які отримали гектари під “особисті селянські господарства”, згуртувалися і спішать продати вкрадену у нас землю: на сайті www.infoboard.com.ua/rent/show/12886 є така об'ява: “Продаются 14 участков по 1га. (собственность – госакты)... Цена 2000 у.е. за сотку”. І ті “дідусі й бабусі” що завгодно можуть зробити з нашим головою, аби не заважав отримати ті мільйони. Ми боїмося за його життя!

Вікторе Андрійовичу, ми знаємо історію життя Вашого батька, знаємо, скільки наруги і страждань він перетерпів від фашистів у Освенцимі. Пам’яттю Вашого батька ми закликаємо Вас, пане Президенте, допомогти вдруге звільнити наше село від загарбників наших земель і захистити нашого голову, який ще в 2004 р. повірив у Вас і допомагав Вам на Майдані здобути волю для України. А коли Вас обирали на президента, Віктор Васильович Маруняк, Ваш однопартієць, не побоявся поїхати спостерігачем від “Нашої України” в Донецьку область. Невже після Майдану все так змінилося, що Ви – Президент, а він – в’язень совісті?

Ми, мешканці села Стара Збур’ївка (700 підписів з адресами), не довіряємо районній, обласній судовій владі, правоохоронцям і прокуратурі. Вимагаємо покарати усіх, хто причетний до розкрадання нашої землі та до ганебної провокації проти нашого сільського голови. Бо то є наруга над законом, над нами і над Вами як гарантом Конституції.
*
____________________

КОНТАКТИ:
Євгеній Роман (Гола Пристань Херсонської обл.):
тел. (066) 013-38-94,

Підготовлено ЕкГ "Печеніги", членом Міжнародного Соціально-Екологічного Союзу.
Українська коаліція "За дику природу"

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!