Не дамо погубити захисника Дніпровських плавнів – В. Маруняка!

Шановні панове!
Ми вже повідомляли про розвиток подій навколо арешту голови Старозбур'ївської сільради Віктора Маруняка (http://maidanua.org/static/news/2007/1206583923.html, http://maidan.org.ua/static/news/2007/1207000041.html).

За цей час ситуація лише погіршилася – під загрозою опинилося саме життя Віктора – докладніше про це дивіться нижче.Щоб допомогти Віктору, просимо підтримати наше звернення – пришліть на адресу повідомлення, вказавши своє прізвище, ініціали, назву організації (якщо є), назву населеного пункту, в якому Ви мешкаєте.

ВРАХОВУЮЧИ ТЕРМІНОВІСТЬ, ПІДПИСИ МИ ЗБИРАТИМЕМО ДО 21-00 4 КВІТНЯ, П’ЯТНИЦІ. Також вітаємо ваші правки до проекту листа.

Дивіться також додаткові матеріали, підтверджуючі фактаж в проекті нашого листа:
- Розпорядження Голови Голопристанської райдержадміністрації "Про дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок громадянам" - http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/Maruniak/RozpRajadm.doc/download.
- Фотокопія Розпорядження... - http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/Maruniak/RozpRajadm.jpg/download.
- Протест В. Маруняка Голові Херсонської облдержадміністрації на незаконність Розпорядження Голови Голопристанської райдержадміністрації... - http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/Maruniak/PrptestMarun.doc/download.
- Фотокопія Протесту... - http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/Maruniak/PrptestMarun.jpg/download.
- Лист слідчого Херсонської обласної прокуратури начальнику казначейства: прошу Вас повернути хабар з рахунку Старозбур'ївської сільради на рахунок Є.М. Капетули - http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/Maruniak/ProcMarun.doc/file_view.
- Фотокопія листа слідчого прокуратури - http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/Maruniak/ProcMarun.jpg/download.
- Плавни: ничейная земля? (про діяльність В.Маруняка по збереженню Дніпровських плавнів) - http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/Maruniak/DneprPlavni/document_view

З надією на вашу підтримку,
з повагою, С. Шапаренко
*

Президенту України В.А. Ющенку
Прем'єр-міністру України Ю.В. Тимошенко
Генеральному прокурору України Олександру Медведько
Т.в.о. Голови Служби Безпеки Валентину Наливайченко
Міністру Внутрішніх справ України Юрію Луценко
Уповноваженому з прав людини в Україні Ніні Карпачовій

«НІ» - РОЗГРАБУВАННЮ МАЙБУТНЬОГО НИЖНЬОДНІПРОВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ!
ВОЛЮ ЙОГО ЗАХИСНИКУ, В’ЯЗНЮ СОВІСТІ, ВІКТОРУ МАРУНЯКУ!

14 березня у Голопристанському районі Херсонської області збірна група працівників обласної прокуратури та оперативників УБОЗу затримала голову Старозбур'ївської сільради Віктора Маруняка.

Цій події передувало те, що Віктор Маруняк, будучи головою сільської ради, намагався протистояти незаконному вилученню земель запасу Старозбур'ївської сільської ради, які б мали ввійти до національного парку «Нижньодніпровський».
18 травня 2007 р. розпорядженням Голови Голопристанської райдержадміністрації Херсонської області N 226 «Про дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок громадянам» за підписом першого заступника голови адміністрації О. Онопрієнко було розпочато роздачу особливо цінних земель сільської ради загальною площею більш як 50 га.
Не погодивши відведення цих земельних ділянок із Старозбур'ївською сільрадою, своїм розпорядженням Голопристанська райдержадміністрація грубо порушила ст. 35 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та п. 10 перехідних положень Земельного кодексу України.
Тому 7 червня 2007 р. голова Старозбур'ївської сільради Віктор Маруняк звернувся до голови Херсонської облдержадміністрації Б. Сілєнкова з проханням відмінити це розпорядження. На жаль, Борис Сілєнков це звернення проігнорував. Після цього Віктор Маруняк став добиватися відміни розпорядження в суді. Господарчий суд м. Херсону не задовольнив позову Старозбур’ївської сільської ради (представником якої виступав Віктор Маруняк), після цього позов було подано до Апеляційного адміністративного суду м. Одеси. У другій половині березня мало відбутися судове засідання і стан справи був таким, що досвідчені юристи вважали, що справу майже виграно і землі запасу будуть повернені у розпорядження сільської ради.
Але 14 березня Віктор Маруняк був затриманий оперативниками УБОЗу та працівниками прокуратури: нібито за те, що останній вимагав гроші у приватного підприємця за надання йому земельної ділянки в центрі села площею 1 га для особистого селянського господарства.
Голову сільської ради затримали, коли він отримував від підприємця документ про перерахування коштів (50 тис.грн.) на рахунок сільської ради на соціальні потреби громади (!). «За 18 років моєї практики це перший випадок, коли гроші, які названо хабаром, було переведено на рахунок сільської ради» - сказав адвокат В.Маруняка на судовому засіданні.
Арештовувало Віктора Маруняка 12 чоловік. При цьому понятих правоохоронці привезли із собою, і, за повідомленнями свідків, ті мали характерні зачіски та виправку, і були дуже схожими на курсантів школи міліції. Незабаром після затримання В.Маруняк нібито підписав «явку з повинною». А адвокат до нього був допущений тільки на 3-й день арешту.
17.03.08 відбувся суд, який вибрав запобіжним заходом для В.Маруняка арешт строком на 7 днів, - незважаючи на те, що прокурор ніяких вагомих аргументів відносно того, що одружений чоловік, який має двох дочок, матір - інваліда 2-й групи, сам хворіє на серце та виразку шлунка, буде ухилятися від слідства або заважатиме йому, так і не представив. Наступний суд, який відбувся 24.03.08, продовжив його утримання за ґратами.
Дані події особливо примітні тим, що вони відбувалися паралельно з розпорядженнями Президента України щодо негайного створення Нижньодніпровського національного парку (куди мали ввійти наданні райадміністрацією для «селянського господарства» землі), які він надіслав восени 2007 р. та підтвердив під час свого візиту до Херсонщини.

У зв’язку з такими незаконними діями правоохоронних органів та з метою захисту особливо цінних земель Херсонщини від розкрадання, просимо Вас:
1) провести негайну перевірку законності порушення Херсонською обласною прокуратурою кримінальної справи N 500040-08 щодо голови Старозбур'ївської сільської ради Віктора Маруняка;
2) провести перевірку законності дій посадових осіб Голопристанської райдержадміністрації Херсонської області щодо розпорядження землею;
3) притягнути до відповідальності усіх посадових осіб Голопристанської райдержадміністрації, Херсонської обласної прокуратури, УБОЗу УМВС, винних у незаконних діях або бездіяльності щодо відчуження земель та відносно затримання та арешту Віктора Маруняка;
4) прискорити процес створення Нижньодніпровського національного парку та скерувати відповідні листи до голів державних адміністрацій області щодо важливості збереження земельних ділянок, що мають увійти до складу даного парку та недопущення їх відчуження.

Як нам стало відомо, з 31 березня по 1 квітня у В.Маруняка сталося два серцевих приступи, весь цей час адвоката до нього не допускали.
До недавнього часу саме активна громадянська позиція Віктора Маруняка та сумлінне виконання ним обов’язків сільського голови перешкоджали „дерибану” земель Старозбур’ївської сільради. Тому цілком зрозуміло, що для бажаючих нажитися на землях майбутнього національного парку було важливим нейтралізувати його, причому – будь-яким чином, в тому числі – й через серцеві приступи й наслідки, до яких вони можуть привести. З цієї позиції стає зрозумілим і те, чому херсонські правоохоронці не дуже переймаються, що в цій карній справі „не сходяться кінці з кінцями”, і, головне, їх прагнення у будь-який спосіб тримати В.Маруняка за ґратами.
Тому ми заявляємо, що від об’єктивності та законності розгляду кримінальної справи N 500040-08 щодо Віктора Маруняка залежить не тільки його свобода, а вже – й здоров’я та життя!
А також – що повну відповідальність за здоров’я та життя Віктора Маруняка під час його знаходження в ІТУ несуть посадові особи Херсонської обласної прокуратури та Цюрупинському ізоляторі тимчасового утримання!

З повагою,
1. Шапаренко Сергій, Екологічна група „Печеніги”, Харків, Україна.
2. ...
*
____________________

КОНТАКТИ:
Євгеній Роман (Гола Пристань Херсонської обл.):
тел. (066) 013-38-94,

Екологічна група "Печеніги" (Харків):
Сергій Шапаренко; тел. (066) 387-46-81

Підготовлено ЕкГ "Печеніги", членом Міжнародного Соціально-Екологічного Союзу.
Українська коаліція "За дику природу"

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!