Протест 3619 киян проти траси Ірпінь-Київ

3619 жителів массиву Новобіличі (м.Київ) підписали звернення-протест проти прокладання автотраси Ірпінь-Київ через Біличанський лісовий массив. Звернення направлене на адреси Президента України, Прем’єр-міністра, Київського міського голови та Прокурору м.Києва.
Подробиці – у тексті звернення (додається).

Звернення - ПРОТЕСТ
Трьох тисяч шестисот дев’ятнадцяти громадян України, що проживають на житловому масиві Новобіличі ПРОТИ проведення автотраси Ірпінь – Київ через Біличанський лісовий масив з виходом на мікрорайон Новобіличі в Святошинському районі м. Києва

Президенту України Віктору Ющенку
Прем’єр-міністру України Віктору Януковичу
Київському міському голові Леоніду Черновецькому.
Прокурору м. Києва Є.М.Блажівському
Голові Святошинської районної в м. Києві ради В.О.Мазепі.
Від мешканців ж/м Новобіличі
Святошинського району м Києва
(адреса для листування:
03164 Київ, вул. Підлісна, 2, кв. 222
Агеєва Вероніка Вікторівна)

ЗВЕРНЕННЯ

Шановні панове!

На даний момент, як ми дізналися з повідомлень преси, а потім і переконались наочно, з міста Ірпінь через Біличанський ліс у напрямку столиці іде будівництво 4х-полосної сучасної автомагістралі завширшки 16 м із розрахунковою пропускною здатністю 20 тисяч одиниць автотранспорту на добу.

Такі плани викликають у нас, мешканців масиву, рішучий протест!
Доводимо до Вашого відома, що ми, мешканці житлового масиву Новобіличі, не давали своєї згоди на будівництво автотраси через Біличанський ліс і наш житловий масив.

На наше глибоке переконання, будівництво цієї автодороги призведе до катастро-фічного погіршення екологічної ситуації на масиві, та створить умови для винищення і забудови оточуючого лісу. На даний момент, на шляху будівництва автомагістралі вже визначено компенсацію за вирубку 3000 дерев. Мешканці масиву (приблизно 30 тис. осіб) будуть змушені дихати шкідливими викидами від десятків тисяч одиниць транзитного автотранспорту, який буде щоденно проходити автомагістраллю повз наші будинки, та вдень і вночі потерпати від значного перевищення рівня шуму, пилу і автомобільних спалин. Це створить нестерпні умови проживання людей, та призведе до значного погіршення їх здоров’я. Насамперед це стосується дітей, яких на масиві проживає біля 5 тисяч.

Швидкісна, загазована, шумна 4х-полосна автотраса має пройти впритул до психоневрологічного інтернату, будівель 2-х шкіл (№ 72 та № 230), які розташовані по вул.
Генерала Наумова, та у 10-20 метрах від ряду дитячих майданчиків, які архітектурним проектом масиву розміщено вздовж спроектованих тихими і нешкідливими вулиць Генерала Наумова і Булаховського, автомобільне навантаження яких, відповідно до проекту житлового масиву, не псує лісового повітря.

Невже ідея використання житлового масиву у якості транспортного терміналу Києва відповідає санітарним нормам і є безпечною для дітей? Вважаємо її злочинною.

Велика лісова галявина, через яку планується вихід автодороги на вулицю Генерала Наумова, залишилась єдиним на масиві місцем, де діти та молодь грають у футбол, дихаючи при цьому чистим, цілющим лісовим повітрям. Діти вже втратили два спортивні майданчики, які були розташовані на лісовому боці вулиці Генерала Наумова навпроти шкіл № 230 та № 72: на території цих майданчиків зараз ведеться будівництво двох багатоповерхових будинків. Великим питанням залишається, чи зможуть люди користуватися бюветом, поруч з яким заплановано з’єднання автотраси «Ірпінь-Київ» з вулицею Генерала Наумова, і якою буде якість води у цьому бюветі, якщо бювет уціліє.

Мешканці, що проживають на вулиці Генерала Наумова, стурбовані тією обставиною, що підвищений рівень вібрації при проходженні вантажівок може значно погіршити технічний стан їх панельних будинків, збудованих приблизно 30 років тому. В цих будинках і без додаткової вібрації з’являються тріщини.

Викликає великий сумнів суто транспортна доцільність введення автотранспортного потоку в Київ через житловий масив Новобіличі. Адже вулиці Генерала Наумова та Булаховського на це не розраховані, вони є завузькими, їх розширення мало би наслідком скорочення прибудинкових територій, у тому числі знищення дитячих майданчиків. Воно також зачепить інтереси мешканців приватного сектора, будинки яких виходять на вулицю Генерала Наумова. У тих місцях, де вулиці Генерала Наумова та Булаховського виходять на проспект Палладіна (окружна дорога), в часи пік навіть без додаткового транспортного навантаження спостерігаються автомобільні «пробки» і затори. Додатковий транспорт «затромбує» весь масив.

Доводимо до Вашого відома, що 5.08.2007р. на вулиці Генерала Наумова відбулися збори мешканців масиву, на яких обговорювалось питання про наслідки будівництва автодороги «Ірпінь – Київ» через ж/м Новобіличі. Усі присутні на зборах, одноголосно, висловилися проти виведення швидкісної траси, яка забруднюватиме довколишнє середовище, на житловий масив із великою щільністю населення, і за збереження цілісності Біличанського лісу.
У зв’язку з цим вимагаємо:

1. Негайно припинити будівництво автодороги «Ірпінь-Київ» через Біличанський ліс на житловий масив Новобіличі. Натомість, для покращення сполучення між містами Ірпінь та Київ, збільшити пропускну спроможність вже існуючої автодороги Е-373 «Київ – Ковель», розширивши її, і обладнавши транспортними розв’язками. В подальшому пропустити через Ірпінь нову окружну дорогу (Вишгород-Ірпінь-Капітановка і т.д.), яка зв'яже між собою існуючі радіальні автомагістралі і вирішить транспортне питання для Ірпеня, не руйнуючи при цьому Біличанський ліс.

2. Ініціювати на сесії Київради розгляд питання про відміну будівництва автодороги «Ірпінь-Київ» і збереження цілісності Біличанського лісу, відмінити попереднє рішення Київради про зміну статусу земель лісового фонду і передачу частини території Біличанського лісу в землі запасу транспорту для будівництва автомагістралі, розірвати договір оренди на землю із комунальною корпорацією «Київавтодор», виділити кошти на відновлення природного стану уже заасфальтованих ділянок лісу.

3. Відповідно до ст. 50 Конституції України, просимо захистити право мешканців житлового масиву Новобіличі на нормальні умови проживання та відпочинку, безпечне для життя та здоров’я оточуюче середовище.

4. У співпраці із Київською обласною державною адміністрацією, Мінприроди та іншими державними органами, у віданні яких знаходиться це питання, просимо надати високого природоохоронного статусу лісу та озерам, які розташовані навкруги масиву Новобіличі, зупинити деградацію природного комплексу, заборонити вирубку лісу, «освоєння» та забудову цих територій.

5. Органи прокуратури просимо виявити всіх посадових осіб та олігархів, зацікавлених у розбазарюванні природних багатств Києва, зусиллями яких багато років розроблявся і приховувався від жителів Новобіличів проект, який у випадку реалізації значно погіршить якість їхнього життя.

Додатки на 74 сторінках:

З повагою,
27.10.2007 Вероніка Агеєва, координатор ініціативної групи, і 3619 мешканців житлового масиву Новобіличі, що в Святошинському районі м. Києва.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!