Повстанський карнавал у Києві (репортаж + відео)

«Повстанський карнавал: Битва проти бульдозерів і парканів».

Під такою інтригуючою назвою 17 листопада пройшла вже третя якція протесту проти елітного житлового будинку для Міністерства закордонних справ на Пейзажній алеї в Києві. Ця акція багато в чому змінила уявлення про громадські акції протесту в Києві, як такі. Останнім часом більшість акцій проти будівнитва звелись до тоскливого формату пікетування Київради силами кількох пенсіонерів з плакатами «Віддайте наш сквер».

Такі акції більше не привертають уваги журналістів, не викликають у перехожих жодних емоцій, крім співчуття і скорботи… Врешті, такі акції не приносять ніяких результатів. Зовсім інша справа – карнавал!..

Ідея акції почерпнута з популярних в Західній Європі і на американському континенті перформенсів «Global Street Party», або «Reclaim the streets (RTS)» («Повернемо собі вулиці»). Найвидатніші акції RTS Проходили у багатьох місцях одночасно. Вулиці обраних для карнавалу міст «випадково» перекривались автомобільною аварією, миттєво з’являлась музична апаратура, тисячі людей в карнавальному вбранні, стіни і вітрини розфарбовувались в усі кольори веселки, на тротуарах втановлювались меблі і облаштовувались спортивні майданчики, клумби, в асфальті пробивались дірки і саджались дерева. Такі акції в США могли безперервно тривати (тобто - паралізувати місто) кілька тижнів. Нарешті ідеї RTS дали про себе знати і в Україні. На відміну від США, наша Конституція вже 5-ю статтею говорить, що в Україні «Влада належить народові», що давно мало стати девізом всіх громадських кампаній і українських RTS зокрема.

Власне, репортаж та враження.
Ініціатором акції виступила не громадська організація, не ініціативна група і не політична партія. Ініціатором стала ЖЖ-спільнота «Збережи старий Київ», тобто ідея і сценарій акції народились безпосередньо в інтернеті.

Дійство зібрало біля місці майбутнього будівництва близько 200 учасників карнавалу і близько 10 правоохоронців, частина з яких, слідуючи ідеалам карнавалу, прибула на акцію перевдягненими. Перш за все організатори роздали всім бажаючим прес-реліз. Авжеж, на карнавал завітали представники багатьох організацій, інтернет-спільнот і тусовок, співробітників спецслужб. Багато хто прийшов у відгук на розклеєне по місту оголошення. Відтак всі мали бути в курсі справ, що тут насправді відбувається.
Карнавал підійшов до місця урочистим маршем від, між усім, знищеного Київрадою, історичного музею до майбутного будівництва на Пейзажній алеї. Тим часом, в щілину паркану недолуго виглядав охоронець будівельного маданчика… Відмовившись долучитись до веселощів, і гордо покурюючи у віддалі, охоронець швидко отримав в свій бік десяток несхвальних «пострілів» сніжками.

Головною подією акції стала інсценізація (а може це була репетиція?) штурму будівельного паркану. Задля цього, паркан прикрасили макетами бульдозерів і іншої будівельної техніки та «оздобили» гаслами протестуючих. Після цього почалось власне дійство: макети, разом із парканом, закидали сніжками та «бомбами» з фарбою. Всім бажаючим дали слово: кожен учасник міг висловити своє ставлення до будівництва і ситуації в місті в мікрофон або гучномовець. В якості трибуни була використано дах акційного автомобіля. Дехто навіть спромігся заспівати учасникам акції власні соціальні пісні, приурочені до тематики карнавалу. Слово дали і правоохоронцям, які приєднались до карнавалу трохи пізніше (між усім найбільш правдоподібно вбраними у військові костюми). Проте вони відмовились від пропозиції сказати ні для чого прийшли, ні що думають про акцію ні будь-що інше. Таким чином була досягнута максимальна толерантність і взаємопорозуміння протестуючих і міліції – адже всі вони разом НА БОЦІ ЗАКОНУ!

Закінчилась акція символічним поваленням паркну навколо будівельного майданчика.

Трохи про саме будівництво.
Пейзажна алея є самим центром дітинця стародавнього Києва. Саме тут в минулому була заснована столиця Русі. Зараз ця територія є історико-культурним заповідником «Староданвній Київ». Наразі ця територія знаходиться під охороною ЮНЕСКО. Проте Міністерство закордонних справ України вважає, що саме тут відкривається достатньо красивий краєвид, щоб збудувати 9-поверхівку для своїх колишніх співробітників і ще для когось.

15 липня 2004 року рішенням Київради №448/1858 Міністерству закордонних справ було надано земельну ділянку «для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового будинку на перетині пров.Десятинного та Пейзажної алеї в Шевченківському районі м.Києва». Мешканці прилеглих будинків (ХІХ століття), які вже постраждали від будівництва по сусідству, добились скасування цього рішення тією ж міськрадою (9 березня 2006 року). Втім, вже 12 вересня 2007 року, Київська містобудівна рада затвердила будівництво 9-поверхового монстра прямо на краю Пейзажної алеї, що повністю спотворить тутешній історико-архітектурний ансамбль.
Не будемо поглиблюватись у нюанси того, чи взагалі МЗС має статутне право займатись будівельним бізнесом, але… Забудова порушує неабиякий перелік українського законодавства. Це, зокрема ст.ст. 44, 52, 57, 83, 84 та 150 Земельного кодексу України, ст.ст. 40, 60, 62, 63 Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища”, ст.ст. 12 та 13 Закону України „Про планування та забудову територій”, містобудівних норм ДБН 360-92** (п.п. 10.1, 10.2, 10.4), норм Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів (п.п. 4.2, 6.1), Генеральний план розвитку м. Києва до 2020 р. та Програма розвитку зеленої зони м.Києва до 2010 року. Крім того, порушуєть і цілий пласт законодавства з охорони історико-культурної та археологічної спадщини.

Трохи передісторії.
На попередні акції та інформаційні запити ні Президент ні МЗС не прореагували. Тому учасники спільноти «Збережи старий Київ!» надіслали листи з проханнями розслідувати ситуацію а також вплинути на український уряд до низки міжнародних структур: Центру Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, Організації міст всесвітньої спадщини, Міжнародної ради монументів та пам’яток, Міжнародного центру дослідження, збреження та реставрації, Міжнародної ради музеїв та інформаційного центру UNESCO-ICOM.

Напередодні «Повстанського карнавалу», організаторам акції (та членам їх сімей!) телефонували співробітники СБУ. У зв’язку з цим організацтори роблять висновок, що СБУ також має долю в запланованому будівництві.

***
Наразі лишається чекати, що такі акції, як «Повстанський карнавал» відбуватимуться значно частіше, що, крім іншого, наблизить Україну до примарних «європейських стандартів». Лише тоді можна буде сподіватись, що небайдужі громадяни легко і весело добиватимуться перемог, діючи методами, проти яких вітчизняна влада та спецслужби не мають імунітету.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!