Підсніжники поза законом

У День Святого Валентина в столиці виявили 1500 контрабандних первоцвітів.

Період з лютого до квітня екологи називають чорним: у цей час на вулицях міст незаконно продаються ранні весняні квіти — підсніжники, сон-трава, проліски та шафрани, які занесені до Червоної книги України. Як стверджують експерти, пік продажу рослин припадає на День Святого Валентина (14 лютого) та Міжнародний жіночий день (8 березня). Щоб зупинити незаконну торгівлю, члени Дружини охорони природи «Зелене майбутнє» та Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) щороку проводять у ці дні операцію «Первоцвіт» для виявлення місць незаконної торгівлі первоцвітами. Так, одну з таких перевірок здійснили 14 лютого. Оскільки працівники КЕКЦ мають спеціальне посвідчення, що дає право вилучати продукцію без присутності правоохоронних органів, столичних міліціонерів до участі в акції не залучали, та й не хотіли заздалегідь відлякувати продавців забороненого товару. У результаті перевірки партії підсніжників та пролісків були вилучені на станціях метро «Лівобережна», «Дарниця», «Політехнічний інститут» та на ринку біля метро «Вокзальна». Нині правопорушники чекають вироку суду, оскільки проти них порушені судові справи. А квіти, вилучені у продавців, учасники рейду роздали хворим поліклініки Голосіївського району Києва.

За даними Київського еколого- культурного центру, під час цьогорічного рейду було вилучено у 10 разів менше первоцвітів, ніж минулого року. В цілому протягом лютого—квітня-2007 у столиці було продано понад п’ять мільйонів рідкісних квітів (усього в Україні було незаконно реалізовано понад 20 мільйонів рослин). Найчастіше первоцвіти привозять до столиці з Криму та Карпат, де перші підсніжники з’являються ще напередодні Нового року.

— Нині існує досить налагоджена схема доставки первоцвітів до великих міст. Починається все зі збору квітів, приміром, у Криму. Потім їх доставляють на ринки у Сімферополь та Джанкой, переправляють через залізничні станції (найчастіше квіти перевозять потягом «Севастополь—Київ»), продають оптом , а згодом і вроздріб на ринках, — розповів керівник Дружини охорони природи «Зелене майбутнє» Михайло Богомаз. — Такий бізнес є досить прибутковим, але й ризикованим — вклавши у партію первоцвітів значні кошти, кур’єр повинен їх швидко продати, доки квіти не зів’яли, і при цьому не натрапити на інспекторів. Щороку правоохоронні органи проводять рейди на залізницях, у місцях продажу і вилучають великі партії незаконно отриманих квітів.

Щоб припинити незаконну торгівлю первоцвітами у столиці, екологи пропонують протягом лютого—квітня транслювати у київському метрополітені відеоролики про заборону продавати рослини з Червоної книги, а патрульно-постовій службі міліції Києва — карати продавців рідкісних квітів, притягуючи їх до адміністративної та цивільно-правової відповідальності. За словами юриста організації «Екоправо-Київ» Галини Левіної, за незаконний збут червонокнижних рослин встановлено штраф у розмірі від 17 до 85 гривень із конфіскацією продукції. Середній розмір штрафу за знищення й вилучення квітів становить 500 гривень. У цілому за одну незаконно продану квітку порушник сплачує 12 гривень. Пані Галина переконана, що ці тарифи досить невисокі у порівнянні з тим, які прибутки отримують продавці первоцвітів (приблизно п’ять тисяч гривень на одному ящику з квітами). На думку юристів, прогалиною українського законодавства є відсутність кримінальної відповідальності за незаконний збут та реалізацію первоцвітів. Також захисники рослин наголошують, що купувати цi квiти заради одномоментної радості не варто, адже це загрожує їхньому цілковитому зникненню.

Інна ФІЛІПЕНКО, «День»

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!