Уже продають проліски!

Уже продають проліски!Останнім часом “небесна канцелярія” робить такі вибрики, що незабаром, мабуть, піде сніг улітку… Принаймні проліски у січні вже маємо!

Біля квіткових базарів, на людних перехрестях з’явилися бабці й жіночки із ніжними букетиками весняних квітів у руках. Ціни на них кусаються – по 10 гривень за букетик.

До жінки, що торгує пролісками біля Галицького базару, підходять двоє молодих чоловіків, із зацікавленням перебирають букетики, купують. Поруч – старша жінка, теж із пролісками в руках. “Дивіться, які вони свіжі, гарні!” – рекламує свій товар. На розпитування “Звідки квіточки?” продавці неохоче відповідають, що з лісу. На відвертість жінок не витягнеш, бо розуміють, що продають квіти, які рвати заборонено, бо вони занесені в Червону книгу… Ось ще одна продавчиня: окрім “звичайних” квітів, у неї є й проліски. “Я тільки продавець, квітів не рвала, - каже жінка. – Партію квітів привезла господиня із Закарпаття, там їх рвуть біля теплотрас”.

Як з’ясувала кореспондент “ВЗ”, “виловлювати” порушників екологічного законодавства почнуть тільки у лютому. За словами керівника управління екології і благоустрою Львівської міської ради Михайла Казимира, це обумовлено тим, що рейдами і перевірками хочуть охопити якнайбільшу кількість порушників, а вони щороку з’являються напередодні Дня святого Валентина і 8 Березня. “Але зараз такі кліматичні умови, що проліски ростуть будь-де, - каже Михайло Казимир. – Часто навіть мешканці на своїх присадибних ділянках роблять теплиці і вирощують ці квіти під плівкою. І одночасно запасаються відповідною довідкою із сільради. Тоді в разі затримання суд виносить їм тільки попередження, а не накладає штраф”.

Управління екології і благоустрою проводить рейди-перевірки спільно з Державною екологічною інспекцією у Львівській області. Перевіряльники можуть тільки скласти протокол на порушника, який і передають до суду. Суму штрафу визначає суд. Грошове покарання складається із суми штрафу і суми збитків, завданих довкіллю. Зазвичай за одну квіточку стягають по 7 гривень. Тобто за букетик із 20 квіточок браконьєр може заплатити відшкодування 140 гривень, не рахуючи штрафу.

А тим часом…

Як повідомляє Київський еколого-культурний центр, кожного року з лютого до квітня Київ стає головним містом в Україні з реалізації незаконно зібраних ранньоквітучих рослин, занесених до Червоної книги України (пролісків, білоцвіту, шафрану, сон-трави та інших). Загалом щовесни збирають близько 120 видів, занесених до Червоної книги (це 30% від кількості видів, що охороняються). Незаконний товар надходить з Криму, Карпат, Поділля, Київської області. У лютому-квітні в Києві незаконно реалізують до 5 мільйонів рідкісних квіток. Переважно їх продають у підземних переходах і виходах з метро. Загалом в Україні за лютий-квітень щороку незаконно продають до 20 млн. штук рідкісних квітів.

Автор: Юлія Лішенко, www.wz.lviv.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!