Петиція “Екологізація процесу підготовки та проведення Чемпіонату Євро 2012″

За адресою http://www.petition.org.ua/?action=view&id=13818, групою громадських організацій опубліковано петицію щодо  екологізації процесу підготовки та проведення Чемпіонату Євро 2012.

Просимо Вас підтримати петицію за вказаною адресою.

текст петиції приведено нижче.

Національне агентство України з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонтау Європи 2012 року з футболу
Екологізація процесу підготовки та проведення Чемпіонату Євро 2012
Президенту України
п. Віктору Ющенко

Прем’єр-міністру України
п. Юлії Тимошенко

Голові Верховної Ради України
п. А. Яценюку

Голові Національного агентства
з підготовки і проведення Євро-2012
п. Є. Червоненко

Голові комітету Верховної Ради України
з питань екологічної політики, природокористування
та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи
п. А. Семинозі

Міністру охорони навколишнього
природного середовища України
п. Г. Філіпчуку

Міністру палива
та енергетики України
п. Ю. Продану

Міністру транспорту
і зв’язку України
п. Й. Вінському

Міністру фінансів України
п. В. Пинзенику

Міністру економіки України
п. Б. Данилишину

Міністру регіонального розвитку
і будівництва України
п. В. Куйбіді

Шановні панове!

Ми, представники екологічних організацій України, що підписалися нижче, звертаємося до вас із закликом закласти ключові принципи стійкого розвитку та екологічну складову у планування проведення чемпіонату Європи з футболу Союзу європейських футбольних асоціацій у 2012 році.

Ми віримо, що «екологізація» чемпіонату Європи сприятиме поліпшенню позитивного іміджу України в світі на міжнародному рівні.

Екологічно відповідальний і свідомий підхід до організації «Євро – 2012» має наступні переваги:

- Це дозволить знизити витрати на використання енергоносіїв та ліквідацію негативних екологічних впливів, пов’язаних із транспортним забезпеченням, опаленням, освітленням та утилізацією сміття - до, під час і після проведення чемпіонату.
- Це сприятиме збільшенню масштабів енергозаощадження в Україні, а також розвитку використання відновлювальних джерел енергії та становленню екологічно відповідального бізнесу.
- Це сприятиме формуванню позитивного іміджу України серед європейських політичних, фінансових та бізнесових кіл, які все більше звертають увагу на питання екологічної збалансованості.

Ми закликаємо докласти зусиль до розробки та впровадження у життя енергоощадних моделей постачання тепла/охолодження, водопостачання, освітлення будівель, що будуть задіяні в проведенні чемпіонату, а також використання в них енергоощадних приладів та устаткування.

Ми рекомендуємо використовувати технології відновлювальної енергетики (активних та пасивних сонячних колекторів, теплових насосів тощо) та матеріалів із вторинної сировини/нетоксичних матеріалів при зведенні та обслуговуванні будівель готелів, ресторанів, стадіонів та інших споруд, що будуються в рамках проведення чемпіонату.

Ми рекомендуємо планувати будівництво об’єктів транспортної інфраструктури - аеропортів, залізничних магістралей та автодоріг - таким чином, щоб максимально ефективно передбачити використання транспортних розв’язок, сприяти взаємодії та координації між різними видами транспорту.

Міський владі, особливо тих міст, що прийматимуть Чемпіонат, необхідно провести роботу по збереженню,
впорядкуванню, оздоровленню та розширенню територій зелених зон, що мають рекреаційне, природоохоронне, естетичне, історичне і т. ін. значення: територій парків, скверів, ботанічних садів та пам’яток природи, приміських лісів.

При плануванні міжміських транспортних сполучень пріоритет повинен надаватися залізничному транспорту, створенню швидкісних залізничних сполучень, закупівлі сучасних комфортних вагонів і розвитку відповідної інфраструктури. Треба заохочувати використання громадського транспорту, а не приватних автомобілів, використовувати відновлюване пальне (біодизель та біопаливо) і гібридні автомобілі в службах таксі. Це дозволить знизити використання традиційного пального та впровадити застосування енергоощадних технологій у транспорті. Крім того, закликаємо максимально ефективно використовувати енергоощадні технології у будівлях, що обслуговуватимуть вищезгадану інфраструктуру.

Крім того, ми закликаємо до ефективного підходу у вирішенні питання мінімізації відходів та використання нетоксичних матеріалів у всіх будівлях, що зводяться для проведення чемпіонату, а також планувати переробку/екологічно безпечну утилізацію відходів, запровадження системи роздільного збирання сміття, яке накопичуватиметься в процесі підготовчої роботи до проведення чемпіонату та під час його проведення.

Ми закликаємо провести всі заходи чемпіонату таким чином, щоб його вплив на довкілля від викидів парникових та інших шкідливих газів був мінімальним або нульовим, – шляхом мінімізації використання викопного палива й заохочення інвесторів вкладати кошти у купівлю вуглецевих кредитів.

Успішні моделі проведення „зелених” чемпіонатів можна побачити на прикладі останніх Олімпійських ігор та інших спортивних подій, пов’язаних з їх проведенням великомасштабних будівельних робіт у Європі, США та інших країнах. Конкретні поради щодо екологічно відповідального будівництва можна отримати у цілого ряду компаній США, Західної Європи. Це, наприклад, - Рада США з «зеленого» будівництва (U.S. Green Building Council), яка розробила рейтингову систему «зелених» будівель „Лідерство екологічного енергодизайну” (Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Green
Building Rating System), Американський та Європейський інститути архітектури, міжнародна екологічна організація Грінпіс, проект олімпійського містечка якої був обраний переможцем для олімпіади у Сіднеї у 2000 році.

Ми будемо раді подальшій співпраці з вами та зможемо надати більш детальні рекомендації по втіленню вищезазначених пропозицій у життя. Чекаємо на вашу відповідь.

З повагою,

В. Мельничук,
Національний екологічний
центр України, м. Київ

М. Вітько,
Марганецька міська організація
екологічної асоціації „Зелений світ”

Є. Колішевський,
Дніпродзержинська громадська
екологічна організація „Голос Природи”

Сергій Лозан,
Екологія-Право-Людина, м. Львів

А. Мартинюк,
Міська молодіжна громадська
організація „Екоклуб”, м. Рівне

О. Степаненко,
Еколого-гуманітарне об’єднання
„Зелений Світ”, м. Чортків

О. Багін,
Всеукраїнський екологічний рух
„Хортицький Форум”, м. Запоріжжя

Т. Личук,
Українсько-американська
екологічна асоціація, м. Рівне

Т. Малькова,
Міжнародна благодійна організація
„Інформаційний центр „Зелене Дос’є”, м. Київ

В. Березін,
Еколого-культурний центр
„Бахмат”, м. Артемівськ

Ю. Резніков,
Хмельницьке обласне товариство
охорони природи

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!