Українцям обмежать доступ до екологічної інформації?

В Україні розробили Проект Закону «Про внесення змін до статті 25 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», який обмежить доступ до екологічної інформації. Про це повідомила провідний юрисконсульт МБО «Екологія. Право. Людина» Єлизавета Алексєєва.

Законопроект спрямований на впровадження положення екологічної інформації, даного у Оргуської конвенції, у національне законодавство. Абзац перший Проекту пропонує позбутися законодавчого ототожнення термінів «екологічна інформація» та «інформація про стан навколишнього природного середовища», а це, якщо законопроект буде прийнятий, знівелює ряд національних гарантій відкритості такої інформації.

«На сьогоднішній день національні положення щодо заборони засекречувати екологічну інформацію використовують термін «інформація про стан навколишнього природного середовища», але завдяки законодавчому ототожненню цього терміну із іншим – «екологічна інформація» ці гарантії поширюються на увесь спектр інформації, вказаної у статті 2 Конвенції. Стаття 2 Конвенції дає визначення екологічної інформації і визначає інформацію про стан довкілля лише як один із її видів. Якщо законопроект буде прийнятий у запропонованому вигляді, заборона щодо засекречення екологічної інформації буде поширюватися лише на інформацію про стан довкілля у його буквальному розумінні, а не на всю екологічну інформацію, як цього вимагає Конвенція» - пояснила Є.Алексєєва.

У жовтні 2009 року Міжнародна благодійна організація «Екологія. Право. Людина» (ЕПЛ) подала до Мінприроди коментарі та вказала на недоліки законопроекту. Коментарі не були враховані. Нещодавно ЕПЛ подала свою юридичну оцінку законопроекту до Комітету із дотримання Оргуської конвенції, який на своєму наступному засіданні розгляне запропонований законопроект з точки зору його відповідності положенням конвенції щодо доступу до екологічної інформації.

Довідка

У 2005 році колегія міжнародно-визнаних юристів – членів Комітету із дотримання Оргуської конвенції прийшли до висновку, що Україна порушує вимоги Оргуської конвенції щодо доступу до екологічної інформації та участі громадськості у прийнятті рішень, що стосуються довкілля.

З того часу Україна розробляє нове законодавство, спрямоване виправити ситуацію та забезпечити виконання положень Конвенції. Проект Закону України «Про внесення змін до статті 25 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» стосовно визначення екологічної інформації спрямований на впровадження положення екологічної інформації, даного у Конвенції, у національне законодавство. Однак, законопроект досягає своєї мети лише поверхнево.

Джерело: Комітет екологічного порятунку України

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!