На Крістеровій гірці відбулася акція протесту проти забудови

5 квітня 2008 р. на території історичної пам’ятки Києва – садиби В.Г.Крістера по вул. Осиповського, 1 (Подільський район, масив Вітряні Гори) відбулася акція протесту місцевих мешканців проти намірів незаконної забудови території садиби та проти знищення унікальної пам’ятки історичного середовища Києва – 600-літнього дуба.Метою громадської акції «Не дай дуба!» було:

- встановлення природоохоронної таблички та декоративної огорожі навколо найстарішого дерева столиці – дуба Крістера (вік складає 600-700 років);

- інформування киян про цей винятковий природний об’єкт;

- привертання уваги громадськості до комплексу парків, яким загрожує знищення і забудова, а також до унікальної пам’ятки архітектури ХІХ ст. – будинку Крістерів.

Організаторами заходу виступила ініціативна група із захисту історично-природного комплексу „Гірка Крістера». На акції були присутні мешканці Києва, представники екологічних громадських організацій, в т.ч. представники ДОП «Зелене майбутнє» та громадської спілки «Вірний вибір», академік, доктор історичних наук Король Віктор Юхимович, пра-правнучка засновника садово-паркового господарства Вільгельма Крістера Кутова Катерина Сергіївна, голова фракції БЮТ в КМР Меліхова Тетяна Іванівна.

Дуб Крістера росте у дворі між двома багатоповерхівками. Зовсім поруч, за парканом, два каскадних озера Крістера, які належали раніше до його рибного господарства. Через дорогу знаходиться Будинок Крістера, побудований архітектором Шилле в 1890 р. (він же побудував першу водонапірну башту в Києві). Докладніше про історію гірки Крістера читайте тут.

Будинок перебуває в аварійному стані та оточений ремонтними майстернями та купами сміття. Парк і Гірку Крістера забудовують приватними особняками та висотками. Ведеться будівництво церкви Московського патріархату. Сам Будинок Крістерів - унікальна пам’ятка дерев’яної архітектури ХІХ ст. - потребує термінової реконструкції. У парку знищили дитячий майданчик та систематично вирізають дерева, в тому числі й вікові дуби.

Частина діброви біля озера вирубується зараз під забудову. Доступ до озера закритий забором, що заборонено чинним законодавством.

На акції було присутньо близько 20 чоловік. Мешканці встановили на дереві-патріарху табличку з написом «Дуб Крістера», зібрали підписи проти забудови та висловили своє обурення варварськими намірами забудовників щодо Крістерової гірки.

Метою акції було проінформувати киян про цей унікальний природній об’єкт та привернути увагу влади і громадськості до проблем збереження і захисту вікових дерев зокрема та парку, де вони зростають, загалом.

Представниця ініціативної групи Валентина Маслєєва наголосила на наступних основних проблемах Крістерової Гірки:

1. Території колишньої садиби Крістерів розділені на окремі території і об’єкти, що дає можливість легше виділяти ділянки під забудову.

2. «Загублена» сама гірка Крістера – центр всієї місцевості, її немає ні в якій документації. Натомість Гіркою Крістера названа місцевість, де була пасіка (зараз на території СТ «Троянда»).

3. Внаслідок цього ведеться інтенсивна забудова гірки і прилеглого парку із віковими (300-річними) дубами (один з вікових дубів на північному схилі гірки наполовину зрізаний, там же встановлений будівельний паркан і два вагончики).

4. На протилежній стороні гірки заплановано побудувати житловий будинок (Вишгородська 47ж) з об’єктами соціально-громадського призначення і підземним паркінгом.

5. Всі інші вікові дуби цих територій не обгороджені і без охоронних табличок.

6. Повністю знищений сад Крістера і поступово в парку вирізаються дерева.

7. Будинок Крістера, який є пам’яткою архітектури ХІХ століття (архітектор Шиллє) потребує негайної реставрації.

Ця подія є однією з низки акцій, спрямованих на захист парку. Так, ініціативною групою 23.03.2008 було організовано суботник, на якому був посаджений вишневий сад з бузковими алеями замість знищених дерев. Всього було висаджено 111 дерев вишні, бузку, калини та айви.

Надалі ініціативна група планує провести ряд акцій для активізації роботи щодо реконструкції будинку Крістера і об’єднання територій колишніх володінь Крістера в єдиний парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва «Крістерова Гірка».

Ініціативна група висловлює подяку всім, хто підтримав проведення акції.

Всеволод Андрієвський

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!