Мертвий ліс

Щороку після новорічних свят ВСІ живі (тобто мертві) ялинки, опиняються на смітнику. При чому і ті які знайшли господаря і ті, які залишились на ялинкових базарах нічийними. Орендарі торгівельних майданчиків відмовляються наводити порядок на місці торгівлі і вивозити залишки ялинок.

Яскравим прикладом став найбільший в Києві ялинковий базар біля станції метро «Контрактова площа» і Подільського автовокзалу. Найбільший в місті базар «новорічних красунь» перетворився на найбільше в місті звалище рослинних залишків. Сотні ялинок так і лишились покинутими серед вулиці. Сюжет про це оприлюднила Дружина охорони природи м.Києва у першому в цьому випуску «Екологічних новин України», які видаються ними на сайті «Природа України». Пропагандистська кампанія щодо викинутих після свят ялинок щороку проводиться природоохоронними організаціями в усьому світі під гучною назвою «Мертвий ліс». Історія пригадує акції на кшталт спалювання «беушних» ялинок на центральних площах міст або перекриття ними вулиць. В Україні кампанія ще не набула таких обсягів, проте не виключено, що все попереду.

Органи місцевого самоврядування по всій Україні отримують після завершення новорічних свят подарунок – додаткові клопоти. Вигрібши тонни новорічного сміття, двірники приступають до наступної святкової задачі – вивезення ялинок. А після Різдва з хат і квартир почнуть викидати ті ялинки які все ж були придбані кілька тижнів тому. Їх також доведеться прибирати, некомпактно втрамбовуючи у сміттєвози…

Натомість жодних програм щодо утилізації новорічних красунь не існує і не розробляється. Місцева влада навіть не намагається перестрахуватись від зайвого клопоту і зобов’язати торгівців утилізувати ялинки власними силами. Не сказано про це нічого і в Програмі охорони навколишнього природного середовища у м.Києві на 2008-2011 роки, де тема новорічних ялинок взагалі не розкривається.

Для вирішення ялинкових проблем Дружини охорони природи України пропонують низку заходів, перелік яких оприлюднено в останньому випуску їхніх новин:

1. Встановити ліміт для кожної області і міста, згідно з яким кількість ялинок, що завозяться на продаж, має бути обмежена.
2. Дозволяти продаж лише ялинок, заготовлених в ході санітарних рубок.
3. Відновити насадження корінних порід на місці великих масивів ялинкових розплідників.
4. Заборонити продаж і заготівлі ялиці білої за прикладом такого рішення у Львівській області.
5. Розробити державні та регіональні програми щодо утилізації новорічних ялинок.
6. Організувати масову кампанію соціальної реклами використання альтернатив живій ялинці.
7. Встановлювати на центральних майданах обласних і районних центрів міст України штучні ялинки.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!