Ялинкові факти

novorichna_yalynka.jpgПісля повідомлення про акцію ДОП "Зелене Майбутнє" проти встановлення живої новорічної ялинки в Києві, до природоохоронців звернулась велика кількість журналістів з проханням надати якісь додаткові відомості про цю проблему.

Першу частину таких відомостей розсилаємо зараз. Незабаром буде підготовлено і другий блок фактів.

Цього року на встановлення головної ялинки на Майдані Незалежності в столиці планується черговий раз знищити 250-300 маленьких ялинок. Враховуючи всі пов’язані з прикрасою ялинки роботи, обійдеться таке «задоволення» киянам у 500 тис. грн.

Встановлюють зрубані ялики у такий спосіб і в інших обласних центрах України.

Кожного року на новорічні свята в Україні, яка є дефіцитною на ліс, за офіційною статистикою вирубуються мільйони штук молодих саджанців сосни, ялини та ялиці. Такою кількістю лісових культур, за нашими підрахунками, можна засадити близько 167 га лісу щорічно. При тому, що 1 га ялинового лісу забезпечує річну потребу людини в кисні.

Згідно даних щорічного звіту Державного управління охорони навколишнього природного середовища лише у Закарпатській області з різних причин загинуло 2615,0 га лісових насаджень, протягом 2004-2006 так званими суцільними санітарними рубками знищено 2768 га деревини. Натомість лісовідновлення дозволяє покрити лише на половину цю різницю. Умовно кажучи, кожного року стає безлісною площа, яка дорівнює площі Канівського природного заповідника.

Попит породжує пропозицію. Тому крім лісогосподарських підприємств, на святі хочуть заробити і браконьєри. Згідно статті 65 Адміністративного кодексу України за зрубану ялинку діаметром пня до 10 сантиметрів у лісах І (захисних) і ІІ (експлуатаційних) груп на лісопорушників накладається штраф у вигляді 5-10 неоподаткованих мінімумів для населення і 7-12 – для службових осіб. (1 неопдаткований мінімум – 17 гривень). Крім того, порушник відшкодує державі завдані збитки. За кожну ялинку діаметром до 10 сантиметрів залежно від групи лісу він заплатить від 25,5 до 40,8 гривень. Однак низька сума штрафів і можливість швидко заробити з не завжди задовільною охороною призводять до численних порубок у парках, приміських лісах та у самих лісогосподарських підприємствах.

Після свят на ялинку чекає смерть і забуття. На Заході існують спеціальні пункти прийому ялинок, у нас – жодного. І в найближчому майбутньому не плануються. Жодних програм щодо подальшого використання не передбачено. Найчастіше вони просто спалюються…

Приклади прогресу та зміни поглядів є: 2003 року Львівська обласна рада ухвалила рішення “Про заборону вирубки ялиці білої на новорічні ялинки” терміном на десять років.

Таке рішення було прийняте у зв’язку з масовими самовільним порубками і зменшенням кількості ялиці білої в результаті лісозаготівлі у Львівській області.

Також у львівському комунальному підприємстві «Зелений Львів» пропонують відмовитись від встановлення в помешканнях та офісах зрубаних ялинок, а натомість встановлювати живі деревця в горщиках, передає відділ громадських зв’язків міської ради. Такі деревця після закінчення свят можна висадити у дворі чи деінде.

У м. Києві теж є такі прецеденти. Наприклад, в Оболонськму районі на головній площі вже впродовж декількох років використовують штучну ялинку, яка нічим не поступається справжній лісовій красуні.

Командир ДОП «Зелене майбутнє»
Богомаз Михайло
80979511375

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!