На Закарпатті впроваджують новації у сфері ведення наближеного до природи лісівництва

Міжурядовий Швейцарсько-український проект розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA презентував результати впровадження новацій у сфері ведення наближеного до природи лісівництва, які тривали упродовж 2008 року в області. Як розповіла ЗІКу керівник проекту FORZA Леся Лойко, у 2008 році завершилась основна операційна фаза проекту, яка охоплювала 3-річний період. Про це сьогодні, 11 лютого, повідомляє власкор ЗІКу.

У 14 пілотних з 18 лісництв на Закарпатті закладені пробні площі з наближеного до природи лісівництва. За словами Миколи Чернявського, фахівця проекту, наближене до природи лісівництво – це сучасна система господарювання, яка здатна забезпечити стале багатофункціональне ведення лісового господарства та лісокористування на гірських територіях.

Середній вік насаджень закарпатських лісів, що знаходяться у користуванні лісгоспів області, становить не більше 70 років. Завдяки діючій системі господарюванням наші ліси за останні 50-70 років структуровані як інкубаторні курчата на птахофермах, і, до речі, через це такі ж вразливі для можливого впливу від дії різних природних факторів – вітру, снігу, засухи, перезволоження, хвороб та шкідників чи факторів, спричинених людиною – пожежі, суцільні вирубки. У таких ситуаціях ліс, як правило зазнає пошкоджень на значних територіях.

Вирощування більш стійких і продуктивних різновікових мішаних лісів є кращою альтернативою діючій системі господарювання, що базується на методі класів віку, кажуть у проекті FORZA. Це підтвердили і перші спостереження за станом лісів після проведення в них рубок переформування протягом 2008 року. Зокрема, застосовуються не суцільні рубки, а вибіркові. Ліс оновлюється самостійно, у ньому присутні різновікові дерева. У результаті навіть вік лісу буде визначити складно.

Підходи з наближеного до природи лісівництва, пропаговані проектом, знайшли своє відображення в «Інструкції з рубок переформування», яка наразі розробляється, та у «Правилах рубок головного користування в гірських лісах Карпат», які затвердив Кабмін.

Джерело: zik.com.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!