На Закарпатті зникає унікальний музей лісу та сплаву

muzey_lisu.jpgТаких музеїв у світі лише два – в Україні й Канаді. Український заклад почали руйнувати повені. Після них уже минуло десять років, а на відновлення з держбюджету не дали й копійки.

Руїни й порожні зали - це все, що залишилося від унікального музею лісу й сплаву. А колись тут були експозиції, які розказували про важку роботу бокорашів. Микола Бобик, пенсіонер: «Двадцять і два червонці платили за оден кубик, що ми везли до Квасівця».
Сплавляти ліс припинили у 50-х роках минулого століття, через будівництво електростанції. На річці Чорній відкрили музей. Його експозиціями захоплювався фотограф Сергій.
Сергій Гудак, фотограф: «Перекрыта речка была греблею, дамбою и за ней было огромое водохранилище. Это уникальные были пейзажи, вид. Это грандиозно было, в том числе и само сооружение».
Цю всю красу зруйнували повені 1998-го й 2001-го років. Тоді втрачено майже половину експонатів музею.
Юрій Шпілька, директор музею: «Страхіття, гучало все, тікали ми на гори, гучало, не могли мо собі уявити, шо такоє. Ми думали - страшний суд, дуже страхіття було великоє».
За десять післяповеневих років із держбюджету жодної копійки на відновлення музею. Голова облдержадміністрації каже: поки допомогли лише спонсори – 200 000 гривень.
Олег Гаваші, голова Закарпатської ОДА: «На сьогодні зроблена експертиза. Першочергові роботи, які треба зробити, складають чотири мільйони двісті тисяч. Я думаю, це по силам нам для того, щоб ці кошти зібрати і в цьому році їх вкласти».
На реконструкцію усього музейного комплексу треба 12 мільйонів гривень. Якщо їх вдасться отримати нині, музей знов відкриють вже за два роки.

Марина Коваль, Юрій Ковальов (fmsc.com.ua) за повідомленням НТН, 29 травня 2008

фото: k-zone.if.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!