Ющенко передумав створювати нацпарк “Дружківський кам’яний ліс””

Камяний лісПрезидент Віктор Ющенко визнав таким, що втратив силу, свій указ про створення національного природного парку "Дружківський кам'яний ліс" (Донецька область).

Про це сказано в указі №239 від 13 квітня. Цим указом Ющенко визнав таким, що втратив силу, указ №1039 від 6 грудня 2006 року.

У грудні 2006 року Ющенко доручив Кабінету Міністрів внести до 1 червня 2007 року пропозиції щодо створення національного природного парку "Дружківський кам'яний ліс". 

Геологічний пам'ятник природи "Дружківський кам'яний ліс" перебуває в Костянтинівському районі Донецької області.

За повідомленням агенства "Українські новини"

Довідка

Неподалік Олексієво-Дружківки на Донеччині 1973 року, під час розробки піщаного кар’єру, було знайдено рештки скам’янілих дерев. Їм приблизно - по 160 - 250 мільйонів років...

На площі в один гектар, окрім твердих, наче граніт, пнів, розсіяно безліч скам’янілих шматків дерева. Їхні розміри різні: від 2 - 3 сантиметрів до декількох метрів. На північно-східній околиці селища Олексієво-Дружківка виявлено цілий мінералізований стовбур довжиною шість метрів, а товщиною метр.

За свідченнми дослідників, дерева стояли в земних надрах майже вертикально. Деякі з них піднімалися над підошвою кар’єру на 12 - 15 метрів, але, мабуть, кореневише йшло ще далі в глибину. 250 мільйонів років тому в цих краях плюскотіло тропічне море. Свідчення цього - дотепер в цій місцевості знаходять шматки акулячих щелеп, скам’янілі морські лілії, корали, молюсків.

Морське дно нашаровувалося так довго, що нині осадові породи кам’яновугільного періоду на Донбасі досягають 11-кілометрової глибини. На заболочених морських берегах росли гігантські дерева висотою 40-50 метрів. Наприкінці кам’яновугільного періоду в цих лісах з’явилися й араукарії. Ці вічнозелені дерева з гострим пласким листям, лускатою корою й плодами - шишками, придатними для їжі, ростуть і зараз, хоча зустрічаються дуже рідко, в основному на півдні Південної Америки - у Чилі, Бразилії, а також в Австралії.

Скам’яніння араукарій спричинило те, що гай затягло мулом, який і захистив їх від доступу кисню. Таким чином, стовбури не піддалися процесу вуглеутворення - і через мільйони років скам’яніли. Палеоботаніки встановили, що відбулася заміна органічної речовини на неорганічну. Підземна вода, просочуючи тканину дерев, вимивала частинки органіки, у той же час обволікаючи зовні й усередині клітини деревини розчиненими мінеральними речовинами.

А на поверхню стовбури й пні піднялися в пермський період, близько 160 - 170 млн. років тому, коли був у розпалі процес гороутворення на Землі. Їх "виштовхнули" навколишні гірські породи.

Президент України Віктор Ющенко ще 2006 року доручив Кабміну створити поблизу міста національний природний парк "Дружківський кам'яний ліс".

Однак віз і нині там...

Олександр Гайн, h.ua/profile/35382

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!