Ющенко зайнявся будівництвом у заповідній частині Карпат

Екс-президент України Віктор Ющенко веде будівництво у заповіднику в Карпатах, де для всіх інших українців воно заборонено, йдеться у розслідування програми "Гроші".

Водоспад Гук, гора Хом'як і як тут кажуть "дача президента" - пам'ятки, які прославили Карпатський національний парк.

Найсучасніша пам'ятка парку під умовною назвою "дача президента" в екскурсійний маршрут заповідного парку офіційно не входить.

Місцеві мешканці розповідають, що останнім часом Ющенко частенько відвідує свою заповідну резиденцію, бо затіяв там грандіозне будівництво.

А от екскурсія виявилась платною - в'зд до Карпатського НПП 10 грн. з дорослого і 5 грн. з дитини.

За шлагбаумом рівна як скло дорога. Обабіч - пансіонати і розкішні палаци, які маскуються під карпатський стиль. Ось тут і оселився Ющенко. Будівництво на березі річки продовжується на кількасот метрів вздовж дороги. Після будівництва і дорога закінчується.

Починаються володіння Ющенка з вуликів. А ще там є помпезні споруди, церква, на березі річки Женець, штучне русло, зроблене спеціально для млина. У ньому і місце для купання, бо "Ющенко цю справу любить".

По всій території - будиночки охорони. Охоронець же і пояснює, що ці кілька гектарів, на яких відбувається будівнцитво, офіційно не є територією заповідника. А коли і були, то там все одно постійно жили люди.

Раніше прес-секретар Ющенка Ірина Ваннікова коментувала будівництво Ющенка у Карпатах. Вона казала, що він там будує культурний центр в рамках зеленого туризму та церкви на власній земельній ділянці. І тут начебто діятимуть три гуцульські музеї, кафе-ресторан, готель на кілька номерів, студія з фонотекою і співоче поле.

Екологи шоковані. Бо споруди розташовані ближче, ніж 25 метрів від берега річки Женець, відповідно це порушення Водного кодексу. І за законом все це мали би знести.

А пошкодження заповідника території, як-от млин, церква на березі - це кримінальне порушення. Які, до речі, караються позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років.

Ваннікова не знала, що будувати на березі річки не можна. І попросила їй у письмовому вигляді надіслати, які порушення побачили екологи. Відповіді поки не дочекались.

За матеріалами: tsn.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!