Калуш знаходиться на межі екологічної катастрофи

Калуш знаходиться на межі екологічної катастрофиПрезидент Віктор Ющенко називає екологічну ситуацію у місті Калуш міною вповільненої дії європейського масштабу.

Про це він заявив під час наради у Калуші Івано-Франківської області, повідомляє прес-служба президента.

"Сьогодні вкрай необхідно знайти ефективну відповідь і не допустити техногенної загрози для довкілля і життя мільйонів українців. Хотів би відмітити, що у зонах можливого хімічного зараження мешкає понад 10 млн. людей", - сказав президент.

Небезпеку для жителів Калуша і навколишніх сіл становлять практично всі об'єкти колишнього виробництва на "Калійному заводі".

Якщо не витримає гребля хвостосховища, яка вже не відповідає нормам безпеки, відходи хімвиробництва, "в яких можна знайти практично всю таблицю Менделєєва", потраплять до Дністра, попередив президент.

"Це несе в собі загрозу екологічної катастрофи загальноєвропейського масштабу", - вважає Ющенко. Він додав, що "справжньою міною уповільненої дії став полігон токсичних відходів".

На полігоні зберігається близько 12 тис. тонн гексахлорбензолу, третина усіх токсичних відходів України. За оцінкою президента, недостатнє фінансування "Калійного заводу" не сприяє проведенню природоохоронних робіт, адекватних рівневі загрози.

Президент підкреслив, що згадані проблеми не є таємницею для Кабінету міністрів - стан справ на калійному заводі розглядався на засіданнях держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки.

Ющенко повідомив, що ситуацію на підприємстві планується розглянути на засіданні РНБО в середу.

Президент додав, що звернеться до уряду стосовно виділення коштів із резервного фонду для вирішення екологічної ситуації на підприємстві.

"Проблема полягає в тому, що держава практично усунулася від вирішення названих екологічних проблем.. Це я вважаю неприпустимим. Ситуація надзвичайно тривожна... Ми знаходимося на межі екологічної катастрофи", - попередив Ющенко.

Джерело: "Українська правда"

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!