Мешканці Жовтих Вод попереджають про загрозу екологічної катастрофи

Руда вода протікає біля житлових будинків. Фото: mnenie.dp.ua

Жителі села Мар'янівка, що неподалік Жовтих Вод, стурбовані, що їхньому регіону загрожує екологічна катастрофа.

Селяни скаржаться, що від території колишнього заводу "Електрон", де зараз працюють декілька приватних підприємств (фабрик і заводів), до їхніх домівох стікаються нечистоти, пише Сегодня.

"Руда вода тече по річці Жовта до нас у Мар'янівку і залишається під стінами будинку. До того ж ми дихаємо пилом від хімічних відходів! А коли вивішуємо випрану білизну - вона стає жовтою! Ми зверталися зі скаргами до сільради, але вони лишилися без відповіді", - обурюється місцева мешканка Наталія Цегельня.

А житель Жовтих Вод Олексій у доказ того виклав на одному з місцевих сайтів фотографії рудої річки, в яку, за його словами, і потрапляють стоки від зазначених підприємств.

"При виробництві фарби використовують пігмент червоного і жовтого кольорів. Стічні води потрапляють в річку Жовту, далі в ріку Інгулець, а далі - Кривий Ріг", - переконаний Олексій.
У свою чергу, в місцевій міськраді повідомили, що вже 13 червня комісія з питань екології, охорони навколишнього середовища збере нараду з цього питання і найближчим часом виїде на вказане місце з перевіркою.

"Я не уявляю, яким чином підприємства можуть скидати відходи в річки. Адже річка Жовта (висохле русло) за три кілометри від міста, а річка Інгулець - за 30 км від Жовтих Вод. Всі каналізаційні стоки держпідприємств проходять через очисні споруди. А для інших підприємств є спеціально відведені місця, де вони зливають відходи", - розповіла голова комісії міськради з питань екології Любов Гняда і додала, що стежити за зливом нечистот приватних фірм практично неможливо.

"Наприклад, на зазначеній території працює фабрика штучного хутра. Упоратися з нею ми ніяк не можемо. А "Гарант Метиз Інвест" (виготовляє дріт, який обробляють цинком) вивозить відходи підприємства куди хоче. Вже й місцева прокуратура займалася цим питанням, до суду подавали, але все безрезультатно", - заявила Гняда.

Тим часом на підприємстві "Гарант Метиз Інвест" запевняють: до несанкціонованого зливу нечистот фірма не має жодного стосунку.

"Відходи нашого підприємства у нас же нейтралізуються і по підземному трубопроводу йдуть на міські очисні споруди. У нас є офіційний договір про місце зливу. До того ж на території колишнього заводу "Електрон" працює 16 підприємств", - розповів начальник відділу кадрів компанії Валерій Ворон.

Джерело: gazeta.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!