І знову в гори

30 квітня місцеві волонтери розпочали роботу над облаштуванням екологічних маршрутів Ґорґанського масиву. Ініціаторами стали волонтери Фундації «Карпатські стежки» Юрко Гудима (Івано-Франківськ) та Василь Фіцак (Калуш), а також Джеймс Ілейжер (волонтер Корпусу Миру США, Долина). Протягом двох днів вони відновили близько 7 км гірських стежин.

Трохи географії та історії

Волонтери розпочали свій шлях від села Осмолода Рожнятівського району і рухались у напрямку до сідловини між горами Кінь Ґрофецький та Ґрофа. Там розташований дерев’яний будиночок, збудований у 1970-х роках для потреб мисливців. На північний захід від Ґрофи знаходиться гора Молода. Яйківсько-Молодська група масиву — одна з найпривабливіших частин Ґорґан. Шлях проходить біля г. Яйко Перегінське, схили якої покриті пралісами кедрової сосни, що занесена до Червоної Книги України. Тут у 1934 р. було створено кедровий заповідник. На щастя, деревам вдалося перебути лихоліття війни і довгі роки радянського господарювання без охорони, адже відновлено резерват лише у 1974 р. Тепер тут ботанічний заказник загальнодержавного значення «Яйківський».

Неподалік від «Яйківського» розташований ландшафтний заказника загальнодержавного значення «Ґрофа». Створений він, як і заказник Яйківський, митрополитом Греко-католицької церкви Андреєм Шептицьким у 1936 р. в якості Українського парку природи. У 1940 р. уряд УРСР видав постанову про створення на базі парку ґорґанського заповідника, однак цьому перешкодила війна. Під час війни ліси резервату нещадно вирубували. Відновили його завдяки громадській ініціативі лише у 1996 р. в якості заказника.

Шукаємо волонтерів

За підтримки Посольства США в Україні, Посольства Королівства Нідерландів, фундації «Руффорд»(Лондон), фундації «Карпатські стежки» (Івано-Франківськ) та Благодійного фонду громади м. Долина з травня по серпень цього літа заплановано облаштувати 40 км екологічних шляхів, що описують колом вершини Ґрофа, Кінь Ґрофецький та Яйко-Перегінське, обладнати їх просвітницько-інформаційними матеріалами, а також відремонтувати 2 гірських притулки, що знаходяться поблизу згаданих вершин.
28 травня цього року запланована щорічна екологічна акція. У цей день волонтери планують завершити оздоблення туристського притулку на полонині Плісце, а також очистити від сміття полонину біля згаданої хатини під г. Кінь Ґрофецький. До акції приєднається група волонтерів з Києва, Івано-Франківська, Калуша та Долини.

Будемо раді кожному, хто захоче допомогти. Якщо ви захоплюєтеся туризмом, і гори – це частина вашого життя, тоді запрошуємо приєднатися.

За детальною інформацією звертайтесь за тел. 063 887 29 61 або пишіть на e-mail: [email protected].
Наталія Іванів, Благодійний фонд громади м. Долина

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!