ЗНОВУ (!) Жуків острів

25 грудня пройшло останнє і дещо шокуюче засідання Постійної комісії Київради з екологічної політики, деякі питання з якого обов’язково мають бути оприлюднені. Слід відмітити, що голова Постійної комісії А.Коваленко, завдяки чиїй особистій ініціативі комісія зазвичай протистоїть всім анти екологічним проектам, цього разу був відсутній. Це, зокрема стало причиною зміни позиції Постійної комісії щодо о.Жуків.

На думку Головного управління земельних ресурсів у м.Києві, Державного управління охорони навколишнього природного середовища у м.Києві та Управління охорони довкілля КМДА, винесення в натуру меж заказника «Жуків острів» на площі 1630 га є недоцільним і нереальним. Було запропоновано затвердити межі заказника на площі 196 га (що суперечить попередній позиції Постійної комісії). А в тих межах, які мав заказник до його скорочення 22 серпня, створити Регіональний ландшафтний парк «Жуків острів», включаючи територію у 196 га. В минулому, за кошт міськради ДНВЦ «Природа» розробив проект заказника площею 1630 га, який співпадає з межами, в яких його створили в 1999 році. Проте, цей проект поклали «під сукно». Тепер же його хочуть відтворити в оновленому вигляді – тобто під у вигляді «регіонального ландшафтного парку», а не заказника. Чиновники наголошують, що РЛП – більш висока і поважна, а відтак і більш прийнятна охоронна категорія для земель Жукового острову. Проте, ці шляхетні на перший погляд заяви мають подвійне дно, адже статус РЛП передбачає зонування території (тобто ½ отримає статус «господарська зона» та «стаціонарна рекреація», де теоретично буде цілком дозволена рекреаційна забудова). КП «Жуків острів» має перейти до відання Управління охорони навколишнього природного середовища при КМДА, на базі якого має бути створена адміністрація згідно чинного законодавства та зонування території. Отже, якщо заказник «Жуків острів» перетвориться в РЛП, майже вся його територія буде позбавлена того захисного природоохоронного статусу, яку йому надавав статусу ландшафтного заказника місцевого значення.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!