Чому горять українські ліси?

Тренування лісового пожежного загону, Чернігівська область, 13 квітня 2010 рокуЩорічно в Україні лісові пожежі знищують майже 5 тисяч гектарів лісів. Вже з початку цього року виникли 24 лісові пожежі, понад 6 гектарів лісу пошкоджені. Чому горять українські ліси та як цьому запобігти?

У рамках навчань загін лісових пожежників за кілька секунд знешкоджує джерело вогню. На жаль, на ліквідацію реальної пожежі доводиться витрачати значно більше часу та зусиль.

За 5 хвилин лісова пожежа знищує більше гектара лісових насаджень. Для того, щоб відновити ділянку, потрібні тисячі гривень та кілька десятків років важкої роботи.

У зв’язку зі спекою та тривалими засухами влітку, останнім часом різко погіршилася ситуація з пожежною безпекою в українських лісах. За статистикою маже усі пожежі стаються через людську недбалість. Для прикладу: із майже 5 тисяч лісових пожеж, що сталися милого року в Україні, лише 24 почалися з природних причин.

«Винні в цьому самі люди: чи на базі відпочинку, чи це сільськогосподарські підпали (спеціально випалюють стерню), чи іскра від автомобіля, чи це багаття, яке розпалили… Перш за все не вистачає свідомості людей і культури поведінки людей в лісі», – пояснює Іван Горохівський, начальник Чернігівського обласного управління лісового господарства.

Ефективність роботи лісових пожежників зростає

Лісництва здійснюють комплекс заходів, щоб запобігти лісовим пожежам: навколо лісових насаджень створюються мінералізовані смуги, які мають зупиняти пожежі ще на підступах до лісу. Щоб своєчасно виявити і зупинити пожежу, в кожному лісництві за прилеглою територією цілодобово ведеться спостереження зі спеціальних веж.

«Ми починаємо боротися з сільськогосподарськими підпалами. Є закон, яким забороняється спалювати стерню і суху рослинність, але сьогодні його ніхто не виконує», – зауважує голова Державного комітету лісового господарства України Микола Шершун.

На думку лісівників, використання нових технологій могло б значно полегшити та прискорити гасіння лісових пожеж. Лісопожежні модулі – невеликі пластикові цистерни з водою – можна швидко доправити до осередку займання на звичайній вантажівці чи причепі, тоді як неповороткі пожежні машини часто безсилі у лісовій гущавині.

У юрисдикції Держкомлісгоспу перебуває дві третини українських лісів. Тому й гасити лісові пожежі доводиться у співпраці з військовими чи екологічними службами, під опікою яких також перебувають великі лісові угіддя.

«Краще допомогти на початковій стадії, ніж потім усім світом гасити: потрібно і більше коштів, і більше людей», – наголошує директор Остерського лісництва Іван Данилець.

Не зважаючи на фінансові труднощі, простежуються позитивні тенденції у боротьбі з лісовими пожежами. Показник «площі однієї пожежі», основний критерій ефективності лісових протипожежних підрозділів, лише за останні два роки знизився на третину.

Андрій Баштовий, radiosvoboda.org

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!