Прямо зараз відбувається блокування активістами роботи земснаряду на Жуковому острові

О 10.00 4 червня 2009 року активістами ініціативи «Збережи Старий Київ» було захоплено земснаряд, яким незаконно здійснювався намив піску на озері на території Жукового острова в Києві. Роботу земснаряду заблоковано.

На даний момент активісти знаходяться на самому земснаряді в знак протесту проти руйнування природнього середовища в заказнику, оскільки влада пасивно ставиться до звернень громадян щодо незаконної роботи земснарядів на озерах заказника, чим опосередковано спричинила вбивство людини.

Акція приурочена до сумної дати – 9 днів з дня смерті одного з захисників Жукового острова. 26 квітня було жорстоко вбито Олександра Гончарова - людину, яка намагалася законними шляхами перешкодити видобуванню піску і нищенню природи на Жуковому острові. Міліція відстоює версію побутового вбивства. Свідки стверджують – вбитому пенсіонерові неодноразово погрожували розправою.

Незважаючи на факт вбивства громадянина, який боровся з нелегальним видобутком піску, незаконні земснаряди на озерах і далі продовжують працювати. Міліція припинила роботу лише одного з земснарядів, біля якого відбувся злочин, інші ж діють і зараз.

Активісти самостійно блокували роботу земснаряду і закликають ЗМІ висвітлити події, що відбуваються на Жуковому острові, та вимагають:

- від природоохоронної прокуратури, міліції та державної екологічної інспекції: негайно зупинити видобування та намиви піску на Жуковому острові та в інших місцях, де це відбувається незаконно – зокрема, в прилеглій акваторії Дніпра;

- від Київради: припинити нищення заказника «Острів Жуків», скасувати рішення Київради від 22 серпня 2007 No.162/1996 «Про питання створення ландшафтного заказника «Жуків острів»», яким його площа була обмежена 196 гектарами, чим зменшила площу заказника, створеного у 1999 році в 9 разів, скасувати всі землевідведення в межах заказника;

- від мілції: об’єктивно та неупереджено розслідувати справу по вбивству Олександра Гончарова та якнайскоріше доставити до суду винних у вбивстві.

Від метро до острова

Від шлагбаума до озера

До уваги журналістів – карта проїзду до захопленого земснаряду – на малюнках, що приєднані до даного повідомлення. Їхати до повороту на авторинок (праворуч), навпроти авторинку розвернутися і одразу повернути направо. Після пропускного пункту зі шлагбаумом їхати Жуковим островом прямо, після ресторану «Дніпровська Рів’єра» через 200 метрів звернути увагу праворуч, де на озері знаходиться земснаряд.

Контактні особи:

Ігор Луценко 8-067-467-62-53
Марія Лєбєдева 8-093-252-2577

Громадянська ініціатива «Збережи старий Київ»

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!