Безневинні бабусі чи конвеєр тотального знищення?

Ті самі букетики підсніжника складчастого обгорнуті листками кримського плющу, фото О. ТохтамишаЗа даними Всесвітнього фонду охорони дикої природи (WWF), незаконна торгівля об’єктами дикої флори та фауни посідає третє по прибутковості місце після торгівлі наркотиками і зброєю. Масова торгівля об’єктами дикої природи призводить до їх зникнення у природних локалітетах. В такий спосіб багато естетично привабливих видів рослин і тварин (або цінних з інших причин) потрапляють до Червоної Книги а потім, якщо винищення не припиняється – вимирають.

Суть проблеми

Щовесни на території України і суміжних країн надзвичайно великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – так званими первоцвітами. Зауважимо, що всі підсніжники, сон–трава, проліски, цикламени та крокуси України, Білорусі та Росії охороняються, тож не важливо, звідки їх привезли! Деякі вже знаходяться на межі повного знищення (наприклад цикламен Кузнєцова у природі зустрічається лише у Криму на площі менше 100 га). Серед стрімко зникаючих рідкісних первоцвітів усі види підсніжників, білоцвітів, сон-трави, диких тюльпанів, шафранів й добре відома нам черемша або цибуля ведмежа. Масовий збір на продаж квітконосів рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Це в свою чергу веде до генетичного виродження.

Те, що залишають копачі бульб на місці зрілої рослини цикламена Кузнєцова, Заказник Кубалач, 2006 р. фото Д. Іноземцевої
Те, що залишають копачі бульб на місці зрілої рослини цикламена Кузнєцова, Заказник Кубалач, 2006 р. фото Д. Іноземцевої

Дуже часто первоцвіти знищуються з підземними частинами, що призводить до фізичного знищення популяцій. Таким чином популяції, які знаходяться під впливом людського пресу, поступово деградують і зникають, що викликає незворотні зміни у природних ланцюгах рівноваги.

Згідно законодавства України, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: „Про рослинний світ” „Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про Червону Книгу України”, та згідно ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами.

Квітковий конвеєр

Торгівля первоцвітами давно набула як всеукраїнського так і міжнародного масштабу. Починаючи від збору квітів до роздрібної торгівлі працює добре налагоджений ланцюг. Наприклад для перших квітів, які потрапляють у київські підземні переходи з Криму (знайомі букетики підсніжників обгорнуті листками кримського плюща) він має так послідовність: збір квітів – оптові ринки у Сімферополі і Джанкої – перевалочні пункти – оптовий продаж на вокзалах та ринках у місцях реалізації – роздрібна торгівля у Києві, Дніпропетровську, Харкові, Москві, Санкт-Петербурзі.

Схема транспортування первоцвітів в міста України та Росії (Василюк О.В.)
Схема транспортування первоцвітів в міста України та Росії (Василюк О.В.)

Розповсюджена хибна думка, що ці ранньовесняні підсніжники збирають бабусі у найближчому лісі. Проте, підсніжники які ростуть на півночі України і, зокрема, на Київщині, дуже рідко квітують раніше за другу половину березня (зверніть увагу, це вже після 14 лютого і 8 березня). Усі ж підсніжники, що продаються до цього привезені з Криму. Зрідка в Києві і частіше в Москві торгують рослинами винищеними на Кавказі: морозником кавказьким, рускусом та цикламеном колхідськими, білоцвітником літнім тощо. Зрозуміло, що бабусі, які реалізують первоцвіти на вулицях, ринках і переходах не мають змоги щодня їздити до Криму, чи Кавказу, підніматися у гори, збирати первоцвіти і везти їх (у кількості кількох букетиків!) до великих міст. Натомість первоцвіти везуться великими оптовими партіями, по кілька десятків тисяч квіток у кожній. Аналогічна ситуація і з добре відомими “бузковими тюльпанчиками” –шафранами, що везуться із карпатського регіону та Поділля.

Головний первоцвіт з західної України – шафран (крокус) Гейфеля
Головний первоцвіт з західної України – шафран (крокус) Гейфеля

Кожна ланка торгівлі первоцвітами дає торгівцеві чи кур’єрові "навар" у сумі 20-50 копійок за букет (у букеті, як правило, 40-60 рослин). Тож з урахуванням партії, наприклад, у 10000 букетів сума дуже сильно зростає. Такий бізнес є дуже прибутковим, хоча і водночас, ризикованим – вклавши у партію підсніжників значні гроші, кур’єр має їх встигти реалізувати, не натрапивши на інспекторів, оскільки вже через добу квіти зів’януть і торгова операція стане збитковою. Зазвичай кур’єри роблять 3-5 рейсів на тиждень. У місцях зростання підсніжників, їх косять сотнями тисяч, потім вибирають з викошеного те, що можна використати для виготовлення букетиків. Нереалізований товар швидко в’яне, тому його просто викидають.

Протягом лютого-березня 2004 року студентами біологічного факультету було вивчено обсяги торгівлі первоцвітами в підземних переходах та на входах до станцій метрополітену у м. Києві. Виявлено, що найвища концентрація продавців та найшвидша інтенсивність продажу квітів спостерігалася у центрі міста поблизу станцій метро “Майдан Незалежності” та “Площа Льва Толстого”, «Театральна».

Торгівці первоцвітами, як правило стоять в місцях масового скупчення народу, Київ, ст.. метро «Либідська», 2006 р. фото Д. Іноземцевої
Торгівці первоцвітами, як правило стоять в місцях масового скупчення народу, Київ, ст.. метро «Либідська», 2006 р. фото Д. Іноземцевої

Тут у святкові дні було понад 40 торговців, а швидкість продажу первоцвітів складала у середньому 7 букетиків за годину на одного торгівця. Якщо врахувати ці показники, можна сказати, що за добу на одній станції метро продається біля трьох тисяч букетиків, кожен з яких складається із 40-60 квіток. Отже, біля 200 тисяч квіток купують щодня. Якщо помножити цю цифру на розмір компенсації за одну знищену червонокнижну рослину найнижчої ІІІ-ї категорії – 9 грн., згідно Таксі, встановленій згідно із Постановою Кабінету міністрів від 01.06.93., № 399, то кожну добу державі наноситься збиток у розмірі 1 млн. 800 тисяч грн.

Помічено, що чоловіки купують першоцвіти втричі частіше за жінок. В основному первоцвіти купують молоді люди та люди середнього віку, що зробили 80% покупок.

Проте торгівлею кримськими та кавказькими рослинами привозна торгівля не обмежується. В кінці березня – на початку квітня в міста масово починають везти підсніжник білосніжний, що винищується в лісах навколо Вінниці. Везти його до Києва особливо зручно зважаючи на наявність швидкісного електропоїзду “Вінниця-Київ”. Пізніше ця лінія активно доставлятиме у Київ проліску дволисту. Приблизно в цей же час у Києві, Харкові, Дніпропетровську масово з’являються вже згадувані шафрани Гейфеля. Зрідка до Києва потрапляють шафран вузьколистий з Криму, та білоцвітник весняний з карпатського регіону.

 

Ці рослини, як правило винищуються з підземною частиною. Тож, в разі їх виявлення підземну частину треба відрізати та використовувати для висаджування в природу.

Експлуатація рослинних ресурсів поблизу великих міст

Починаючи з квітня місяця привозна торгівля припиняється і починається довготривалий процес незаконного комерційного використання рослинних ресурсів прилеглих до міст природних екосистем. Біля Києва масово винищуються цибуля ведмежа, проліски, сон-трава, анемони жовтецева та дібровна (винищується в лісах по Тетереву та біля Малина), рясти, первоцвіт весняний та зубниця п’ятилисточкова. Мешканцями Рокитнянського та Білоцерківського районів Київщини винищується єдиний локалітет рябчика в Середньому Подніпров’ї. В околицях Харкова збираються дикі тюльпани, проліски, півонія тонколиста, рясти, та черемша. В околицях Дніпропетровська щовесни винищуються первоцвіти степових балок та присамарських лісів: проліски, черемша, сни, рястки, рясти та рябчики. Згодом головним об’єктом продажу стає конвалія, а після неї на початку літа декоративноквітуючі півники. Так, зокрема, в Києві варварськи винищуються місцезростання півників сибірських на великих дніпровських островах. В червні знищеними на Чернігівщині півниками активно торгують на станціях метро “Чернігівська” та “Лісова”. В цей же час об’єктами варварського промислу часто стають і орхідеї: пальчастокорінники та зозулинці, а також дикорослі гладіолуси, переважно з Чернігівщини. Протягом року на квіткових ринках поблизу кладовищ на базарах та станціях метро торгують пучками ковили, лататтям та глечиками. В кінці літа селяни з Козина пробують торгувати тирличем звичайним та дзвониками.

До рослин, торгівля якими триває майже цілий рік, проте переважно зимою, належать рідкісні і дуже давні рослини – плауни, що в народі звуть дерезою.

Плаун або дереза, знищується на вінки для кладовищ
Плаун або дереза, знищується на вінки для кладовищ

Великою проблемою є процвітаюча у всіх містах України торгівля виробами з ялівцю високого, що занесений до Червоної книги та варварськи винищується у Криму. Духмяні вироби з нього відомі кожному, але не кожен знає про їх сумне походження.

Регіональні особливості

Крим

Реальна ситуація з торгівлею зникаючими видами на території Кримської автономії є більш ніж загрозливою. Вражає, що по гірським місцевостям Сімферопольського, Білогірського, Бахчисарайського районів та південнобережних міськрад провадиться масовий збір квітів, які безкарно реалізуються на трасах (наприклад в районі шляхопроводу біля с. Малий Маяк Алуштинської міськради чи с. Грушівка Білогірського району. Неконтрольована торгівля рідкісними червонокнижними рослинами щодня в значних об’ємах здійснюється в м. Сімферополі. основними точками торгівлі є Радянська та Московська площі, а також площа Куйбишева. Торгують не тільки підсніжником, але й цикламеном. Одного цикламену Кузнєцова за нашими підрахунками реалізується щодня більше двох тисяч букетів з 40-50 квіток щодня. При цьому нагадуємо, що ця рослина є ендеміком Криму і поширена на обмеженій площі півострова.

Такі зарості цикламена Кузнєцова стали великою рідкістю, 2006 р. фото Д. Іноземцевої
Такі зарості цикламена Кузнєцова стали великою рідкістю, 2006 р. фото Д. Іноземцевої

Останнім часом посилилася також торгівля сном кримським, підсніжником складчастим та шафраном вузьколистим. Масово винищуються на продаж гілки суничника дрібноплідного, що також занесений до Червоної книги України. Торгівля здійснюється невідомими особами відкрито. Вказані особи знають про її незаконність. Все це відбувається внаслідок майже повної бездіяльності по цій проблемі Рескомекології Автономної республіки Крим, Головного управління МВС України в АРК та УМВС України на Придніпровській залізниці. Наслідок цього – величезний потік квітів у українські та російські міста.

Миколаїв, Херсон, Запоріжжя

На трасі доставки первоцвітів з Криму до Києва та Москви (траса слідування потягів Сімферополь-Київ-Москва) знаходяться великі міста Миколаїв, Херсон, Запоріжжя. Певний відсоток торгівців не ризикуючи в великих містах збуває свій товар напередодні 23 лютого чи 8-го березня тут. Адже добре відомо, що практика боротьби з такою торгівлею в цих обласних центрах практично відсутня. Нам доводилося на власні очі спостерігати, як в зазначених містах з потягів вивантажують великі партії первоцвітів. Первоцвітами в Запоріжжі торгують в підземних переходах центральних лівобережних кварталів, а саме поблизу готелю «Інтурист» та універмагу «Україна» по проспекту Леніна. Зазвичай це – підсніжник складчастий. На о. Хортиця винищують сон чорніючий (з підземною частиною для лікарських потреб). Завдяки активній громадській позиції, первоцвітами не торгують в Токмаку та Дніпрорудному (Запорізька обл.)

Харків

Харків за обсягом споживання первоцвітів посідає друге місто в Україні після Києва. Основними місцями торгівлі в м. Харкові є центральні вулиці міста та ринки. Активно торгують первоцвітами на центральній вулиці міста Сумській, біля Південного залізничного вокзалу. Серйозними точками торгівлі є станції метрополітену. Величезна за своїми масштабами торгівля здійснюється через Центральний та Кінний ринки. На території національного парку “Гомольшанські ліси” (Зміївський район Харківської області) нам доводилося затримувати за дві години рейду до 10 ти збирачів ведмежої цибулі, що заготовляли її на продаж до Харкова. В Харкові активно підсніжником складчастим (місто знаходиться на шляху до Росії), а також великою кількістю знищених в прилеглих лісах та степових балках місцевих первоцвітів: проліски сибірської, цибулі ведмежої, тюльпана дібровного, рясту Маршала, рясту ущільненного, адоніса весняного, сону чорніючого. Подібною до Харківської є ситуація в Російському м. Бєлгороді.

Дніпропетровськ

Основними місцями торгівлі в м. Дніпропетровську є центральні вулиці міста та ринки. Активно торгують первоцвітами на квіткових рядах між площею Петровського та площею Островського біля Залізничного вокзалу. У зв’язку з недостатнім розвитком Дніпропетровського метрополітену, тутешні станції не є місцями торгівлі. Натомість центральні вулиці: пр-т. Карла Маркса, Сєрова та ін., район ГУМА є осередками торгівлі з рук. Величезна за своїми масштабами торгівля здійснюється через Центральний (Озерний) ринок м. Дніпропетровська. Тут зокрема торгують великими партіями бульб надзвичайно рідкісного цикламена Кузнєцова, підсніжником складчастим, а також великою кількістю знищених в Присамарських лісах та степових балках місцевих первоцвітів: проліски сибірської, рябчика шахового, тюльпана дібровного, рясту Маршала, рясту ущільненного, горицвіта весняного, сону чорніючого.

Проліска сибірська – нажаль звичайний об’єкт торгівлі у Дніпропетровську
Проліска сибірська – нажаль звичайний об’єкт торгівлі у Дніпропетровську

Окрім великих ринків на окремих житлових масивах Дніпропетровська існують торгівельні майданчики, як біля автостанції на житловому масиві “Парус” чи на проспекті Героїв на житловому масиві ”Перемога”. Тут також регулярно з’являються букетики первоцвітів та черемші.

Нагадуємо, що м. Дніпропетровську діє спеціальний підрозділ міліції по боротьбі з порушеннями в екологічній сфері. Адреса екологічної міліції: 49030, м. Дніпропетровськ, вул. Коцюбинського 2/4. Начальник Лукінчук Анатолій Костянтинович тел. 8-0562-45-45-24. Можна звертатися також до Савицького Олександра Михайловича 45-12-75, 45-31-76.

Черкаси

У Черкасах, що загалом знаходяться осторонь головної траси, кримські первоцвіти все ж зустрічаються у продажу (доставляють через Смілу).

Західний регіон

На заході України (В Карпатському та Подільському регіонах) існують ще досить великі популяції первоцвітів. Проте торгівля ще поки що не набула вигляду ланцюгу посередників, як це має місце в Криму. Більшу частину зібраних на Західній Україні рослин реалізують на місці. Найраніше первоцвіти з’являються на Закарпатській низовині. Це перші шафрани Гейфеля. Звідти вони в кінці лютого –на початку березня з’являються на Київському, Львівському, Івано-Франківському та Чернівецькому ринках. Пізніше в лісах Поділля починають квітувати підсніжники звичайні (кінець-березня – початок квітня), вони збираються та направляються до найближчих міст: Львова, Івано-Франківська, Чернівців, Кам’янця-Подільського, Хмельницького, Тернополя. Торгівля первоцвітами в Кам’янці-Подільському розпочинається в березні. Найбільш масовим видом є підсніжник звичайний, з навколишніх лісів. Другий за значенням вид – шафран Гейфеля з Буковини. Головних місць торгівлі два: ринок по проспекту Грушевського біля автовокзалу та торгові точки на мікрорайоні. Торговки носять біля входу на ринок, реалізуючі первоцвіти головним чином на 8 березня. В Івано-Франківську місцем значної за своїми обсягами весняної торгівлі первоцвітами є центральний майдан Шептицького та прилеглий до нього квітковий ринок по вул. Шпитальній. В філіалі Карпатського біосферного заповідника «Долина нарцисів», місцевим населенням активно винищується нарцис вузьколистий. Квіти зберігаються в підвалах, що дозволяє їх у свіжому вигляді постачати на продаж відвідувачам, що під час квітування відвідують цей філіал. Починаючи з кінця квітня місяця в Києві активно торгують нарцисами, але встановити чи є серед них нарцис вузьколистий винищений в Карпатах надзвичайно важко, адже дикорослі квіти майже нічим не відрізняються від штучно культивованих.

В місті Львові активно торгують місцевими первоцвітами. В навколишніх лісах винищується підсніжник звичайний, з прилеглих районів Карпат привозиться шафран Гейфеля.

Торгівля первоцвітами у Львові, 2006р. фото Т. Бедерничек
Торгівля первоцвітами у Львові, 2006р. фото Т. Бедерничек

За свідченням служби охорони природи м. Львова (Т. Бедерничек, 2006), першоцвіти реалізуються великими сумками (по 200-300 букетів) у центральній частині Львова. Через відсутність контролю з боку місцевих служб ситуація нагадує Київську станом на 2001-2002 рр. коли можна було побачити цілий ряд торгівців, які абсолютно нічого не знали про протизаконність такої торгівлі. У Львові, як і інших містах західної України також широко поширена торгівля білоцвітом весняним, винищеним в дикій природі.

Торгівля первоцвітами в м. Ужгороді здійснюється на ринку Корятовича, площі перед театром та в районі пішохідного мосту через р. Уж. До 50-букетів з квітами в одного торгуючого, вартість букету 2-2 50 грн. Основні об’єкти торгівлі: підсніжник звичайний з околиць Ужгорода, шафран Гейфеля з гірських районів, рябчик шаховий з-під Мукачево (заплава р. Латориці). Зафіксовано вивіз конвалії на продаж в м. Київ.

В Київ підсніжник звичайний транспортують головним чином з околиць Вінниці. Значний удар завдається також популяціям сону лучного та розкритого, з-за тотального збору різко скоротилася чисельність унікальної рослини – сону великого. Збору та продажу підлягають також червонокнижні рябчики, особливо в долинах Прута та Дністра.

Головними місцями торгівля на Західній Україні є ринки та центральні вулиці міст. Нагадуємо, що вулична торгівля підпадає під статтю 160 КУпАПУ: «Торгівля з рук у невстановлених місцях». Торгівці як правило зовсім не ховаються і сприймають свою роботу, як спосіб здобування коштів до існування. Так само цю проблему сприймає місцева влада та не підготовані правоохоронці. Значно посилює об’єми торгівлі первоцвітами торгівля на ринках. Боротися з такою торгівлею найлегше, бо у ринків завжди є адміністрація, яка відповідає за порядок. Але часто торгують не на самих ринках, а на при ринковій території чи так званих торгових рядах. На торгові ряди не поширюються правила торгівлі на ринках – в цьому складність вітчизняного законодавства. Втім вони досяжні для державних та громадських екологічних інспекторів. Міліцію в даному випадку треба залучати на підставі захисту від хуліганства.

Східний регіон

Донецьк знаходиться осторонь від головної траси Крим-Київ-Харків-Москва, втім, первоцвіти з автономії сюди потрапляють, потягами з Криму на схід. Саме в Донецьку найвища імовірність торгівлі рослинами з Кавказу, територією області проходить потяг Адлер-Київ. Цей же потяг йде через Дніпропетровськ. Торгівля первоцвітами в Донецьку базується на винищенні невеликих локалітетів місцевих степових видів і тому дуже небезпечна. Луганськ також розташований з боку від основної траси доставки Кримських первоцвітів, та дуже далеко від західних центрів збору. Саме тому головним об’єктом торгівлі тут виступає місцевий флористичний елемент. Наймасовішим видом у торгівлі є проліска сибірська, якою торгують весь квітень місяць. Також збирають тюльпан дібровний та значно менше з-за низької чисельності рябчик руський.

Програма «Первоцвіт»

Щороку в Україні проводиться кампанія "Первоцвіт", направлена на припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими первоцвітами. Вона починається ще у січні, із першими підсніжниками, а закінчується у кінці травня, коли відквітують останні конвалії. Після ж первоцвіту провадиться боротьба з літньою торгівлею. Історично склалось, що боротьбу із торгівлею первоцвітами ведуть головним чином громадські організації. З початку 1980-х років програмою "Первоцвіт" займаються переважно студентські дружини по охороні природи (ДОП). Всього в Україні зараз нараховується близько 5 ДОП. У Києві зараз активно протидіє торгівлі первоцвітами ДОП Київського університету та Молодіжне відділення Національного екологічного центру України.

Проте, зусиль громадських екологічних організацій для вирішення проблеми весняної торгівлі замало. В першу чергу допомогу у вирішенні цього питання мають надати державні органи з охорони навколишнього природного середовища у місті Києві та Держекоінспекція, що за законом зобов’язані провадити її кожну весну. Не приховуватимемо той факт, що в наш час діяльність цих структур у боротьби з торгівлею первоцвітів є мінімальною. Викликає подив, що представники Державного управління з охорони навколишнього природного середовища провадять погодження розробленого ними плану операції “Первоцвіт” з усіма зацікавленими органами, і в першу чергу міліцією лишень 14 лютого коли весняна торгівля вже у розпалі. Зауважимо для порівняння, що у Москві спільний план роботи за цим напрямком розробляється ще восени. На власному досвіді ми переконалися у майже повній відсутності інформації щодо цієї проблеми у службах МВС України. Проте саме від скоординованої за завчасно розробленим планом роботи транспортної міліції залежить припинення провозу квітів пасажирськими потягами. Втручання працівників служби охорони метрополітену та райвідділів міліції просто необхідне для боротьби з торгівлею на вулицях, станціях метрополітену. Для чіткого координування дій внутрішніх органів по програмі “Первоцвіт” необхідне затвердження керівництвом МВС плану заходів в рамках операції “Первоцвіт”, подібно до того як це було зроблено їх московськими колегами. Тому екологічна громадськість Києва щороку звертається до керівництва столичної міліції з проханням спільно розробити такий план. Вказаний план, окрім спеціальних заходів усіх підрозділів столичної міліції має передбачати спільні рейди правоохоронців, представників державних органів охорони природи та дружинників на вокзали з метою перевірки прибуваючих потягів та затримання правопорушників. Подібні рейди мають бути здійснені на станції метро, ринки та кладовища міста Києва. Втім, попри всі звернення план спільних дій і досі не розроблено, а незаконна торгівля цього року вже набирає оберти.Посилити свій контроль за вказаною проблемою мають управління побутового обслуговування та ринків, а також управління ритуальних послуг міста, адже на територіях ринків та на кладовищах навесні реалізується велика кількість квітів, на що зазвичай адміністрація уваги не звертає. Екологи звертаються до керівників цих служб з проханням видати приписи директорам ринків та кладовищ з вимогою посилити контроль за даними питанням, сприяти діяльності активістів ДОП та громадських екологічних інспекторів, провести рейди в місцях виявлених масових порушень.

Дуже вагому підтримку компанії “Первоцвіт” може надати преса. Усвідомлюючи, що для більшості журналістів ця проблема не нова, все ж хочемо наголосити, що регулярне висвітлення її на сторінках преси, в радіо- та телефірі вносить вагомий внесок в ідеологічну підтримку кампанії та зміну свідомості потенційного покупця варварськи знищених квітів.

Велике значення має робота в школах, тож закликаємо вчителів обов’язково проводити урок первоцвіту й виховувати в дітей відразу до варварськи знищених квітів.

Усіх небайдужих співгромадян закликаємо не залишати без уваги жодного факту торгівлі первоцвітами та звертатися з вимогою припинити це правопорушення до міліції, або письмово до екологічної інспекції. начальнику Головної державної екологічної інспекції Кострову М.М. (Микола Михайлович), вул. Тургенівська 82-а, м. Київ-50, 04050.

Пам’ятаймо що в дикої природи нема своїх депутатів!

Якщо у Вас є інформація з приводу торгівлі первоцвітами у Вашому населеному пункті, або Ви знаєте про винищення місцевих видів рідкісних рослин, повідомте нас про це, надіславши листа на адресу 02218, Україна, Київ, вул. Райдужна, 31-48, Парнікозі Івану або електронною поштою [email protected]

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!