Байкери сплюндрують «Жуків острів».

forum_logo_ubc.gifЗнову в центрі уваги ландшафтний заказник «Острів Жуків». Не так давно з’явилась приємна новина про те, що острів потрапив до кандидатів до переліку семи природних чудес України, організованого М.Томенком. Та ось – знову купа проблем. Цього разу на території Жукового острова 18 липня 2008 року планується проведення байкерського фестивалю "Українский оппозит-2008".

Захід, організовано Українською байкерською конфедерацією і Київским мотоциклетним заводом. Захід передбачає масовий заїзд власників потужного мотоциклетного транспорту до території заказника, концерт відомих рок-гуртів AC/DC та АРИЯ (із відповідним встановленням потужної звуковідтворювальної апаратури), розміщення наметового містечка у складі біля 100 наметів, автостоянки для мотоциклів, табору для представників мотоорганізацій. Концертна програма передбачає виступи гуртів до ранку. Передбачені і проїзди колон мотоциклів по берегу Дніпра у супроводу пересувної сцени, салют. Крім того, захід передбачає платне відвідування, що не узгоджується з вимогами ЗУ Про природно-заповідний фонд, адже організатори заходу не є користувачами території заказника.

Офіційна інформація про фестиваль розміщена на інтернет-ресурсі українського байкерства:
http://biker.in.ua/
(безпосередня адреса сторінки - http://biker.in.ua/forum/index.php?showtopic=3657).

Захід грубо не узгоджується з вимогами природоохоронного законодавства і Положенням «Про ландшафтний заказник місцевого значення «Острів Жуків». Зокрема грубо порушуються вимоги Закону України «Про природно-заповідний фонд України», Бернської конвенції та національного законодавства про охорону навколишнього природного середовища України. Забруднення території, пошкодження рослинного та грунтового покриву, потужний шумовий фактор, розлякування тварин, все це має бути неухильно зупинене, а сам захід перенесено в інше місце.

Громадські природоохоронні організації звернулись до Державної екологічної інспекції з проханням зупинити проведення фестивалю на о.Жуків.

«Переконані, що захід є черговим кроком до визнання території заказника «Острів Жуків» таким, що втратив природну цінність і його подальшої забудови.» говориться у заяві природоохоронної громадськості. Аналогічна практика паплюження цінних природних ділянок для їх подальшої забудови вже відпрацьована в Києві. Так, спаплюжено і знищено Феофанію, все більше і більше тиску зазнає острів Труханів. Схоже, на черзі – Жуків острів.

В інтернеті розміщено текст скарги, який громадські організації закликають підтримати всіх небайдужих і найближчими днями надіслати від себе на вказані адреси.

Типовий шаблон скарги можна завантажити тут:
http://maidan.org.ua/static/news/2007/1215509472.html

Публікація здійснена в рамках кампанії проти екстремального спорту на природних територіях.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!