У Рівному спорудять екомістечко

У селі Радиславка Рівненської області з’явиться екологічне містечко.

Жити в екологічно сприятливому середовищі прагнуть рівняни, котрі послідовно втілюють плани будівництва екожитла. Саме тут презентували проект першого в Україні енергоефективного екологічного містечка.

Ідея екодому стає все популярнішою серед мешканців планети, каже директор кооперативу, аспірант Національного університету водного господарства і природокористування Юрій Муляр. Дві отриманих спеціальності – міське будівництво й господарство, а також водопостачання й водовідведення – дозволяють фахово оцінити вже існуючі у світі розробки й пропонувати власні вирішення. Юрій Муляр каже, що взятися за проект змусили власна житлова проблема і… небажання шукати житло в дорогих, але не надто комфортних для життя панельках.

Дешево і комфортно

Екологічний котеджний масив – це не просто спальний мікрорайон, а місце для релаксації і поновлення сил. Адже глина, очерет, солома та інші композиційні матеріали екобудинків забиратимуть негативну енергію і зніматимуть втому, накопичені за день. Окрім того, його мешканці будуть суттєво економити водні та енергоресурси.

Містечко мають спорудити за 10 кілометрів від обласного центру, у селі Радиславка. Від траси сюди планують прокласти дорогу з використанням ферментних компонентів типу «Дорзін»– ще одна геніальна розробка українських вчених, яка використовується в усьому світі, крім України – теж екологічний матеріал, на кілька порядків міцніше від асфальту, і головне, в тричі дешевший.

Одне з загально прийнятих переконань говорить, що те що екологічне, ні як не може бути дешевим. Це не є правда!! В цьому запевнюють Юрій Муляр та інші учасники проекту. А особливо переконливим є досвід будівництва аналогічного житла в інших країнах світу та окремих ентузіастів в Україні.

Нам залишається лише споглядати з боку за масштабним проектом створення нового містечка, що береже планету. Адже не багато ні мало, саме таку задачу ставлять перед собою засновники проекту.

Джерело: www.eco-ua.org

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!