Арешт антизабудовного активіста 5 червня

Віталій ЧерняховськийМіліція Деснянського району м. Києва затримала лідера протестної організації «Громадянська кампанія «Форум порятунку Києва» Віталія Черняховського.

Це сталося 5 червня ввечері під час мітингу проти забудови. Акція протесту була організована мешканцями, обуреними забудовою територій між будинками 40 та 52 проспекту В. Маяковського (житловий масив Троєщина). На карті Києва ця територія значиться як зелена зона. Рішення про виділення цієї території під забудову було прийнято 1 жовтня 2008 р.

27 травня перший заступник Київського міського голови Анатолій Голубченко та заступник голови КМДА Володимир Головач затвердили ордер на установку паркану під будівництво жилих будинків між будинками 40 – 52 по просп. Маяковського. Замовник будівництва – АТ ХК «Київміськбуд»; підрядник – ТОВ «МЖК- 1».

5 червня між будинками 40 та 52 по проспекту Маяковського зібралося півтори сотні людей. Вони не приховували свого обурення. Наймолодші учасники мітингу перейшли від слів до діла й повалили паркан навколо відведеної під забудову зеленої зони. Через певний час після цього на місце прибув наряд міліції. На цей момент молоді люди, які повалили паркан, розійшлися. Серед мітингуючих виділялася фігура лідера «Форуму» Віталія Черняховського з червоним мегафоном в руці. Заступник начальника Деснянского райуправління міліції Михайло Лаврук звинуватив його в організації зламу паркану і вимагав, щоб той проїхав до відділку та дав пояснення.

Пізно ввечері до відділку прибув представник ТОВ «МЖК-1» Олександр Кульчицький. Він надав правоохоронцям ордер про установку паркану, погоджений заступником голови Деснянської РДА Віктором Крахмалюком, відомим «проштовхувачем» усіх незаконних забудов у Деснянському районі.

Віталія Черняховського відпустили о першій годині ночі. Цю ситуацію він прокоментував так: «Одразу після виборів забудова активізувалася. Прикро, але міліція, як завжди, стає на захист забудовників. А тим часом ущільнена забудова перетворюється на катастрофу в столиці».

Анжеліка КОМАРОВА

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!