Зубри на Чернігівщині живуть тільки у звітах

Зубри. Колись на Чергінігівщині їх було понад сотню...На початку 2007 року останні 7 зубрів Чернігівщини потонули у річці Остер, провалилися під лід. До цього жодного випадку подібної загибелі таких тварин не було.

Хто змусив розумних ссавців тікати через річку по крихкій кризі? Поза сумнівом, це було облавне полювання – впевнені фахівці.

З того часу у нашій області більше немає зубрів. Хоча з року у рік владоможці роблять доповіді "у Багдаді все спокійно" – чисельність тварин тримається, ніяких проблем не маємо.

Зубри – наше розтринькане багатство

Те, що сьогодні у світі все ще є зубри, цілком і повністю заслуга людини. На початку минулого століття у природі зник останній представник виду. Лишилися лише півсотні тварин у зоопарках. Щоб відродити популяцію зубрів, учені схрестили їх із американськими бізонами.

Далі і досьогодні – копітка робота по відбору генетично чистих зубрів та збільшенню їх кількості.

До кінця 20 століття у Європі жили близько 2 тисяч зубрів. Одна з найбільших популяцій – майже 700 тварин – дісталася незалежній Україні у спадок від СРСР.

Зараз за офіційними даними в Україні збереглося близько 200 голів. Отже, 700 мінус 200 – безслідно розчинилися 500 тварин. Якщо врахувати приплод, число збільшується до тисячі.

Де вони поділися? І хто у цьому винуватий?

Велике розслідування щодо знищення зубрів в Україні підготували Володимир Борейко та Володимир Сесін.

Пам’ятник нашому беззаконню?

Дослідники наводять цифри: у 1992 році на Чернігівщині жило 120 зубрів. Гарні, могутні тварини. Берегти їх – престижно, у Польщі, Білорусі та Росії з року у рік кількість зубрів зростає. Їх охороняють урядові програми та окремі губернатори. Створюються заказники, мобільні бригади з технікою, щоб наздогнати будь-якого порушника спокою тварин.

Що ж у нас? Пшик.

Програм і законів по охороні – немає.

Техніки і оснащення для лісників – тим більше.

Що маємо? Навіть офіційні завищені дані не приховують: зубрів спочатку стало 70, потім 40, 20…

Остаточно загинули зубри Данівської популяції, що на Чернігівщині, у березні 2007 року. Вони втонули, провалившись під лід. Шестеро останніх зубрів і маленьке їх дитя. До того зубри ніколи не тонули в Острі.

Їх гнали мисливці – кажуть дослідники.

Полювання формально і насправді

Формально на Україні полювання на зубрів заборонене. Втім, дозволяється вбивати тварин із селекційною метою. Тобто старих, хворих, із нехарактерним окрасом і так далі. Насправді ж під виглядом селекції іде комерційне спортивне полювання.

У мережі інтернет можна знайти десяток турфірм, і не лише українських, що пропонують полювання на рідкісних тварин у будь-якій кількості, були б гроші клієнта. Причому можна замовити зубра, що має трофейну цінність. А значить – точно НЕ селекційно бракованого.

Дослідники наводять жахливі дані.

"Інспектор Чернігівського облуправління Міноборони Парфентьєв загадував, як у 1992 році він прибув у Данівське мисливське господарство на селекційний відстріл зубрів, який насправді був перетворений у облавне полювання для двох французів. Інспектор зупинив полювання. Більше начальство не направляло Парфентьєва контролювати селекційний відстріл зубрів", - пишуть дослідники.

Повна безкарність

Думаєте, хоч хтось був покараний за знищення зубрів? Ніхто! Жодного разу!

На великого, помітного звіра полюють люди, впевнені у своїй безкарності.

"Місцеві жителі вважають, що всі ці роки зубрів знищувала чудово оснащена браконьєрська група, під прикриттям Носівської райдержадміністрації і за підтримки Данівського мисливського господарства", - йдеться у дослідженні Борейка та Сесіна.

Наприклад, був випадок, коли великий чиновник у Данівському господарстві сплутав зубра з лосем і убив його. Тушу закопали. Кримінальної справи не було.

У 1995 році до Носівки серед білого дня пришов поранений браконьєрами зубр. Можливо, сподівався на допомогу від людей. Місцеві мешканці добили звіра сокирами і ножами. Тушу розтягли по домівках на м’ясо. Кримінальної справи не було.

Результат? Зубри на Чернігівщині випарувалися.

Один проти бюрократів – не воїн

Втім, не всі байдуже ставляться до винищення зубрів.

Протягом 2005-2007 років лісник із Козельця Марусечко оббивав пороги Мінприроди України, Чернігівського облуправління лісового господарства, Чернігівської облради. Він просив зробити хоч щось для збереження останніх зубрів.

У відповідь він отримував відписки і жодних реальних дій.

Тим часом зубрів у області остаточно добили.

Щоправда, чиновники та деякі вчені пропонують розв’язати проблему, заселивши зубрами Чорнобильську зону. Але біологи протестують. По-перше, вплив радіації точно не буде на користь тваринам. Адже зубри – ссавці, як і люди. І радіація для них також шкідлива. А по-друге, Чорнобильська зона давно стала територією браконьєрів. Виселити туди зубрів – значить, підписати їм смертний вирок.

Дивно, але у звітах чиновників зі звіром все нормально.

"Аналіз динаміки вказаної чисельності (мисливських тварин) по області за попередні роки дає змогу стверджувати, що чисельність основних видів диких тварин в області за останні 2-3 роки не зменшується і стала стабільною" – йдеться у офіційному повідомленні О.С.Онищенко, головного спеціаліста сектору взаємодії із ЗМІ та зв’язків з громадськістю Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області.

Щоправда, назва "зубри" у цьому звіті сором’язливо замовчується. Нема тварин – нема і їх скорочення.

Скажете, ми зараз у такому болоті, що не до зубрів? Насправді винищили їх не за один день, і не вчора. Так само, як багатьох інших тварин і принципи людяності як такої.

P.S. Поштовхом для написання матеріалу стала публікація «Дичину рахують взимку». З неї можна зрозуміти, що все у нас дуже гарно. 69% мисливських господарств в області знаходиться під контролем Голови Чернігівської організації Українського Товариства мисливців та рибалок (УТМР) Олександра Прокоп’єва.

При підготовці використані матеріали дослідження "Истребление зубров в Украине, Беларуси, Польше и России" Володимира Борейка та Володимира Сесіна.

Іван ОЛЕСЬ, val.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!