Як ділять Київські ліси

До журналістів «ПУ» потрапили ексклюзивні матеріали що викривають плани дерибану та забудови лісів Дарницького лісопаркового господарства, що в Києві. Цього разу маємо справу із відомою схемою дерибану, і водночас - із зовсім новою схемою забудови приміських лісів. Є підстави вважати, що перші 16 ділянок про які ми розкажемо зараз – лише початок потужного проекту знищення київського приміського лісу навколо Дарницького району.

Забудова планується на території приміського лісу Києва біля району ДВРЗ. Нові приватні ділянки, фактично, оточать собою існуючий квартал вулиць Марганецької, Літинської та Алма-Атинської. Проект проходить під назвою «квартал вулиць», реально ж, є його периметром і знаходиться за його межами.

Майбутні мешканці 16-ти ділянок наразі є жителями Харкова, Славянська та Києва. Деякі є мешканцями гуртожитку, розташованого в невідомому місті. Документи оформлюються таким чином, що неможливо навіть зясувати паспортні дані майбутніх мешканців.

Документи, що супроводжують землевідведення не можуть не викликати подиву навіть досвідченого громадського діяча чи навіть професійного бюрократа. Спробуємо дечим здивувати і вас.

1. Дозволами називають «відсутність дозволів».

Землевідведення не передбачено Генеральним планом розвитку м.Києва до 2020 року і Програмою розвитку зеленої зони міста. Тому забудовник мусить шукати іншу підставу створення котеджного масиву саме тут. Пропозицію збудувати котеджі саме тут і саме так включили в розробки містобудівної документаці для Дніпровського району. Це і сам Детальний план території району і окремі його складові. Громадяни, що бажають жити в лісі на ДВРЗ посилаються на протоколи Архітектурно-містобудівнох ради (АМР) від 20.12.2006, 20.09.2006 та 21.06.2007. Зазирнемо в протоколи цих засідань. І що ми побачиомо - нічого не погоджено. Всі проекти, які використані як пістава для землевідведення, містобудівна рада не погодила і відправила на доопрацювання. Протоколу останнього засідання навіть нема на сайті АМР.

З протоколу АМР від 20-09-06 бачимо, що рішення ради сформульовано як "покласти в основу для подальшого опрацювання містобудівне рішення схеми планування території Дніпровського району м.Києва за умови урахування наступних зауважень". Тобто лише після внесення всіх правок і повторного погодженя його можна виносити на затвердження міськради. Зокрема рада вимагає погодити проект з Київгенпланом, чого не зроблено, адже проект грубо суперечить Генпланові; погодити з органом Мінприроди, що також не зможе видати в межах своєї компетенції дозволу на забудову лісу.

З протоколу АМР від 20.12.2006 бачимо, що ухвалили рішення «доопрацювати Детальний план мікрорайонів Ліски, Стара Дарниця та ДВРЗ у Дніпровському районі з урахуванням наступних зауважень…» Зауваження практично такі ж: узгодити з Генеральним планом міста, виключити розміщення в зеленій зоні блокованої житлової забудови. Тобто тпрямо приписано виключити забудову про яку ми говоримо з проекту. В кінці протоколу, для особливо заторможених забудовників додано «даний розгляд вважати консультативним». Тобто він потребує повторного розгляду на АМР.

А от 21.06.2007 "Містобудівне обгрунтування змін та визначення параметрів будівництва індивідуальних житлових будинків, господарських будівель і споруд в кварталі, обмеженому вулицями Марганецькою, Літинською та Алма-Атинською, Дніпровський район м.Києва» АМР погодила. При цьому розглядався лише цей конкретний проект, заснований на непогоджених до цього ДПТ.

2. Ніяких адрес!

Весь квартал забудови не поділяється на окремі адреси. Це може свідчити лише про одне. Після отримання ділянок, підставні особи продадуть (а може і подарують) ділянки одному великому власнику. Після цього замість 16-ти ділянок буде здійснено будівництво чогось одного, в шістнадцять крат більшого. Без адрес проходить і ділянка, що була запланована під розширення території школи по вул.Алма-Атинській. Тепер тут теж будуть котеджі.

3.Всі свої.

Звернімо увагу на те, на скільки по-свійськи і в нахабній формі написані заяви безпритульних пошукачів землі на ім’я пана Довгого, заступника голови міської ради. Замість „прошу розглянути можливість надання мені земельної ділянки” заяви містять прохання, викладені у формі „прошу дати доручення”, що свідчить про те, що про все давно домовлено. Дивує не лише те, що на такі нахабні заяви реагує сам «підмер» Довгий… а і те, як оперативно це відбувається. 21.06.2007 – останнє засідання містобудівної ради, 27.06.2007 – громадяни просять у Довгого землю, в цей же день, 27.06.2007 Довгий дає доручення розібратись і задовольнити потреби злиденних.

4. Всі згодні.

КП Дарницьке лісопаркове господарство, що є користувачем лісу, не заперечує проти землевідведення, їх дозвіл наданий 10.10.2007. А їх прямий керівник – КО «Київзеленбуд» 17.10.2007 видало взагалі фантастичний висновок. УВАГА! Висновок Київзеленбуду має місти інформацію пр о те, що ділянка є частиною лісу 1 групи – особливо цінних лісів природоохоронного призначення, землевідведення в яких неприпустиме і навіть рубки обмежені. Тепер почитаємо, що пише „зеленбуд”: «…враховуючи те, що ділянка безпосередньо примикає до житлової забудови, внаслідок чого із-за надмірного антропогенного навантаження значна кількість дерев хворіє, суховершинить і засихає, обєднання Київзеленбуд в разі прийняття в установленому порядку рішенян КМР про зміну цільового призначення земельної ділянки, переведення її із складу земель лісового фонду до земель іншого призначення, вважає за можливе вилучення ділянки з користування Дарницького ЛПГ і відведення її громадянину…». Аналогічну схему пригадаємо з історії про дерибан Феофанії, коли ділянки також виіділялись під видом «втрати природної цінності». Втім, цим листом «Київзеленбуд» зізнається, що він не стежить за підопічним йому лісом.

Що ж буде далі. а далі, очевидно, буде найцікавіше. Наразі запланована забудова виглядає як другий бік вулиці. Тобто до цього часу вулиця була забула забудована з одного боку і її мешканцці бачили пережд вікнами ліс. Тепер же перед вікнами будуть високі паркани. Подивімось і на те, з яким цинізмом архітектори спланували розташування нових будинків. Між ними зовсім немає розривів, через які жителі прилеглих кварталів змогли б потрапити до лісу. Кілька вулиць, що раніше виходили до нього, тепер будуть виходити до парканів. Дивна недоробка… А можливо це зовсім не недоробка і не помилка. Навіщо планувати виходу до лісу, якщо хтось вже запланував замість нього ще більшу забудову? Хто зна…

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!