«Ягорлицький Степ» хочуть продати

Ягорлицька затокаВ області розгорається черговий земельний скандал довкола спроб захвату особливо коштовних природоохоронних територій. Цього разу жертвою приватизаторів може стати заповідник, що створюється на території Голопристанського району за ініціативою Мінприроди і Українського товариства охорони птахів.

На сесії облради, що відбулася 7 жовтня, депутати з подачі херсонського губернатора Бориса Силенкова прийняли звернення до начальника держуправління охорони довкілля Олега Предместнікова з вимогою погоджувати “інвестиційний проект для будівництва і обслуговування установ рекреації”. Йдеться про частину півострова Ягорлицький Кут, яку в 2005 році не вдалося включити до складу Чорноморського біосферного заповідника і таким чином врятувати від приватизації. Ділянку площею в 4,6 тисяч гектарів хочуть продати приватному інвесторові за 100 млн. гривень ще до того, як закінчиться процедура створення тут об'єкту природно-заповідного фонду (ПЗФ) - загальнозоологічного заповідника “Ягорліцький Степ”.

Вже наступного дня після сесії - 7 жовтня - була заявлена прес-конференція за підсумками голосування. На ній мав бути присутнім і незговірливий Олег Предместніков, що відмовляється надати необхідне дерибанщиками погодження, і народний депутат від фракції БЮТ Юрій Одарченко. Проте, схоже, могутній покупець заповідної землі прийняв превентивні заходи. Представників природоохоронної громадськості, що зібралися в прес-клубі, повідомили, що ініціатори прес-конференції в останню мить відмовилися від її проведення.

Скандальне голосування у Херсонській обласній раді викликало бурю емоцій в Києві. На засіданні Верховної Ради 9 жовтня нардеп-бютівець Володимир Скубенко не соромився у виразах, повідомляє інформаційне агентство “контекст-причорномор'я”: “Розбазарювання земель заповідного фонду продовжується повним ходом. Наприклад, обласна рада Херсона прийняла рішення звернутися до начальника Управління екології Херсонської області Предместнікова для того, щоб він погоджував, вдумайтеся лише, 4 тисячі 600 гектарів землі побережжя Чорного моря, Ягорлицький Кут так званий, який звільнився після виходу звідти військового полігону, відразу ж передати сільській раді. Сільська рада швиденько дає цю згоду, і вся обласна рада, за винятком депутатів БЮТ, голосує швиденько за те, аби раздерибанити ці 4 тисячі 600 гектарів. Все це робиться головою обладміністрації Силенковим і головою обласної ради для того, щоб під шумок, під дембель ці 4 тисячі 600 гектарів (ви уявляєте, скільки це коштує!) розбазарити”.

Складно навіть уявити собі збиток природі України і її міжнародному іміджу в результаті реалізації цього масштабного дерибана. Адже йдеться про одну з останніх ділянок приморських степів Європи, що збереглися, місця проживання близько 250 видів птахів, багато з яких занесені до національної і міжнародної Червоні Книги. Зміна статусу цих земель, зокрема, заявлене рекреаційне використання, протирічать нормам українського природоохоронного законодавства, міжнародним угодам і граничить із злочином. Адже ця територія з 3-х сторін граничить з Чорноморським біосферним заповідником - однією з його ділянок (Ягорлицьким Кутом) і акваторіями Тендровського і Ягорлицького заток. І, згідно законодавству України, навіть відвідини цієї ділянки і цих акваторій заборонені! А Тендровська і Ягорлицька затоки, до того ж, є водно-болотяними угіддями міжнародного значення, що знаходяться під охороною Рамсарськой конвенції.

А тим часом, велика частина документів по заповіднику “Ягорлицький Степ” вже підготовлені держуправлінням охорони природи в Херсонської області, наукове обґрунтування необхідності створення цього об'єкту ПЗФ розроблене експертами Українського товариства охорони птахів. Питання лише в тому, чи зуміє Мінприроди вистояти в цій неоголошеній війні олігархічного капіталу проти природи і народу України.

Наталія Бімбірайте, “Вгору”

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!