Вступив в дію закон про заборону експорту лісу-кругляка

Набув чинності закон про заборону експорту лісу-круглякаПрийнятий Верховною Радою Закон про заборону експорту лісу-кругляку ухвалено набув чинності, бо Президент не скористався правом вето. Як відомо, 9 квітня Верховною Радою даний законопроект щодо заборони вивезення за кордон української деревини був ухвалений, 14 квітня підписаний Головою ВР і того ж дня переданий на підпис Президенту (згідно з інформацією офіційного сайту ВР). Згодом Уряд за підписом Прем’єр-міністра А. Яценюка запропонував Президенту ветувати даний законопроект. Станом на 20 травня, досі немає офіційної інформації про підписання чи ветування цього закону Президентом.

Те, що «лісова мафія» та Уряд Яценюка здійснюють тиск на Президента та його Адміністрацію з вимогою ветувати даний закон, призвело до серйозного затягування набуття його чинності, зауважує співавтор законопроекту, Голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики Микола Томенко.

Так, вже більше півмісяця працівники Адміністрації Президента не дотримуються норм Основного Закону України, через що на сьогодні Президент вже не має права ветувати чи підписувати даний закон. Таким чином, закон автоматично вважається схваленим Президентом і вимагає оприлюднення.

Голова Комітету зауважив, що зокрема, ст. 94 Конституції України передбачає, що «Закон підписує Голова Верховної Ради України і невідкладно направляє його Президентові України. Президент України протягом п’ятнадцяти днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду. У разі якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений».

У зв’язку з цим, Микола Томенко звертається до Голови Верховної Ради України з вимогою забезпечити оприлюднення закону щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді (реєстр. № 1362), а до всіх інституцій – почати його виконувати.

За матеріалами ck.ridna.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!