«Лісник – головний ворог лісу»

f04_ex26.jpgВсі ми навчені зі школи, що  є  така професія, лісник. «Лісник» – це людина, яка піклується про ліс, береже і примножує його. На жаль, це  зовсім не правда. В сучасній Україні «лісник» – це просто монополіст у справі заробляння грошей на лісах і справі лісової  корупції. Я писатиму слово «лісник» в лапках, адже ця розповідь стосується керівництва лісової галузі і його підрозділів і дійсно не завжди стосується лісників на  місцях, серед  яких  дійсно дуже багато людей, які дійсно люблять природу і прагнуть її берегти.Хто може протиставити себе лісовій галузі? Ще з часів Петра І ця галузь має воєнізовану структуру (навіть форму), свою науку, яка не зважає на  інших, свою категрію земель, яку без погодження Кабміну ніхто не може забрати у лісників і, нарешті свій власний Лісовий Кодекс України. Країна в країні: лісники самі саджають ліс, самі вирішують що рубати, самі рубають і самі продають.  Крім того, хто крім лісників, краще проверне незаконну рубку і знайде куди «спихнути» «ліву» деревину?!

bpwh27.jpgНікому б це не заважало, якби «лісники» не ставились до лісу лише як до ресурсу. Звітуючи лише про основну лісову культуру, і заробляючи лише на  ній, «лісники» геть не переймаються тим, що ліс – це  жива система, в якій ростуть тисячі видів рослин і живуть тисячі видів тварин. Звісно, цінність мешканців лісу важко обрахувати в показниках «щорічного приросту» або вартості кубометра основної  культури. Наслідок цього – ніхто не піклується про екосистему лісу, він збіднюється, перетворюється на  насадження монокультури, скажемо сосни, в яких  ніхто не живе і нічого більше не  росте. «Лісники» навіть не розуміють того, що треба берегти дуплисті дерева, адже вони є  єдиним місцем, в якому може жити половина всіх  видів лісових  птахів і всі види лісових кажанів. Між  усім, Україна  підписала кілька міжнародних  угод, де  красномовно зобов*язується берегти всіх  кажанів і місця їх  мешкання.

Вигадано десятки законних  видів і підвидів рубок. Якщо захотіти, то вирубати можна будь-який ліс, достатньо обрати відповідний тип рубок: суцільні, санітарні, суцільно-санітарні, ландшафтні… Звичайно, всього не вирубати. Тому для рубок обмрається найцінніший, найстаріший і, відповідно – найдорожчий ліс. Формально він називається «перестіним». В деяких лісах під  виглядом боротьби з пожежами розширюють просіки до 200 м, або навтіь спеціально підпалюють ліс, щоб потім його вирубати. Таке було не так давно у Дніпровсько-Орільському заповіднику, який просто так рубати було не можна. І, звичайно, найвідоміший в Україні Ізюмський Горільник, де під виглядом боротьби з наслідками пожежі знищили 3000 га лісу, який мав стати Національним парком.

Наразі Україну огорнула хвиля лісової сертифікації, яку інтенсивно проводять з єдиною метою – отримати дозвіл продавати ліс «за бугор», де він коштує  ще  дорожче, ніж у нас.

Між усім, лісники мають і індивідуальне ставленя до заповідних обєктів. Так, ще з 2005 року Держкомлісгосп назвав серед найбільш негативних тенденцій розвитку лісової  галузі і «високий ступнь заповідності». З того часу лісники не погоджують на своїх землях  стврення нових  заказників і заповідників. А ті що є – палять і вирубують, після чого, по факту втрати природної  цінності заказники скасовують і передають назад лісникам. Так в Рівненській області вже знищено 18 заказників.

В іншому випадку, лісники намагаються формально збільшити площу українських  лісів. Для цього ними засаджуються нові території. Поля лісникам ніхто для цього не дасть. Тому вони засаджують молодими сосенками останні залишки українських  степів, які поки полишались подекуди в балках  між  полями. Ліс там не росте, але є  чим прозвітувати. Наступного року замість всохлих  цьогорічних  дерев посадять нові. Таким чином знищено вже багато залишків степу, у т.ч. і унікальний заазник «Заплава річки Чингул» поблизу м.Токмака. Тож  лісники рубають найкращі ліси і нищать останні степи.

Як каже чи не найвідоміший «лісникоборець» України Валерій Ловчиновський, ви можете прокинутись зранку, визирнути у вікно на  ваш  ліс, а лісу нема. А й дійсно, ніхто крім лісника не  може сказати, що лісник рубає  ліс «не так». Але люди люблять ліс за те, що  це  ліс, а не за те, скільки коштує куб деревни на чоному ринку.

Але і це ще не все. Крім іншого, лісовій галузі підпорядкована інша галузь – мисливська. Зараз всюди чути, як лісники і мисливці пропагують знищення вовка, бо, мовляв, лишилось дуже мало копитних. Проте ніхто не  каже, хто за останні 10 років винищив українських оленів, лосів і зубрів. Адже це зробив не вовк. Це зробили мисливці: наші, рідні і буржуї, яким по окремо затвердженій (Держкомлісгоспом!) таксі, дозволено проводити в Україні платні полювання. При чому серед мисливських  видів тварин, за відстріл яких  щороку звітують мисливці, є  і 4 види занесені до Червоної книги.

Таким чином, можемо зробити остаточний висновок, що лісник це не лише людина, що законно вирубує ліс, це ще й людина, яка законно винищує тварин, що живуть в ньому.

Степан Жабка, сайт Природа України

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!