Від чого страждає українська природа: ТОП-7 проблем

Від чого страждає українська природа: ТОП-7 проблемСім найбільших екологічних проблем України за версією екологічної організації «МАМА-86»

Тверді побутові відходи (ТПВ)

Обсяг твердих побутових відходів в Україні щорічно збільшується, і постійно росте об’єм їх утворення на одного мешканця. Сьогодні у середньому на одну особу на рік утворюється 220—250 кг, а у великих містах 330—380 кг. Згідно з даними Мінрегіонбуду, щорічно в Україні утворюється близько 55 млн кубічних метрів ТПВ, що дорівнює близько 13 млн тонн. Схороняються вони більш ніж на 6,5 тис. сміттєзвалищ і полігонів, загальна площа яких понад 10 тис. га, і кількість яких щоденно зростає.

Відходи електронного та електричного обладнання, включаючи відпрацьовані батарейки

Відходи електронного та електричного обладнання містять токсичні метали — свинець, ртуть, хром, кадмій та берилій, а також бромовані антипірени, поліхлоровані біфеніли, флуорохлоровуглеводні, полівінілхлорид. Підраховано, що до 70% небезпечних для довкілля та здоров’я людини речовин, що лежать у ТПВ, міститься саме в електронних відходах. До того ж, швидкість збільшення їхнього об’єму утричі більша, ніж зростання об’ємів всіх ТПВ.

Небезпечні відходи, включаючи відходи хімічної промисловості

В Україні кожного року утворюється близько 2,6 млн. тонн небезпечних відходів хімічної промисловості. Як підраховано, в середньому зі 100% хімічної сировини, що переробляється, в готову продукцію перетворюється тільки близько 30—40%, інша ж частка утворює відходи, здебільшого такі, які неможливо використати як вторинні ресурси. Загальний обсяг накопичення небезпечних відходів І—III класів небезпеки становить понад 22,5 млн. тонн.

Стійкі органічні забруднювачі (СОЗ), включаючи непридатні пестициди

Розвиток сільського господарства, промисловості та інша діяльність людей призвела до того, що в навколишньому середовищі накопичилася значна кількість стійких органічних забруднювачів (СОЗ) — це хімічні сполуки, які є найбільш токсичними та небезпечними для навколишнього середовища та здоров’я людей.

На початок 2013 року в Україні залишилось та планується до вивезення за межі країни близько 8,0 тис. тонн непридатних пестицидів із 15 областей (це дані офіційної статистики, але вони щонайменш вдвічі менш за оцінки експертів).

Ртутне забруднення та відходи, що містять ртуть

Для здоров’я населення країни велику загрозу становить проблема ртутного забруднення. В Україні наявні дві «гарячі точки»: територія заводу «Радикал» в місті Києві, на якій перебуває на сьогодні близько 200 тонн ртуті та понад 200 тис. тонн ртутьвмісних відходів, та територія Микитівського ртутного комбінату у місті Горлівка, що в Донецькій області.

Останнім часом в Україні класичні лампи розжарювання витісняються енергоощадними люмінесцентними лампами. Проблемою є те, що коли їх розбивають, вони виділяють ртуть, яка отруює значну площу навкруги. Однак в Україні не налагоджена система збору утилізованих енергоощадних ламп, і вони просто потрапляють на смітник.

Небезпечні хімікати в товарах

На сьогодні більше 140 тис. хімічних речовин зі щорічним виробництвом понад 200 тис. тонн застосовуються у промисловості, сільському господарстві, під час виробництва харчових продуктів, косметики, дитячих іграшок та інших товарів споживання. Однак на значну частину цих речовин відсутні дані про ступінь їхньої небезпеки в ході використання, а це підвищує ризик можливих негативних впливів на здоров'я людей та навколишнє середовище, і особливо на найбільш вразливі верстви населення — дітей і жінок.

Використання пластикових пакетів та одноразового посуду (безпека та відходи)

Коли пластикові пакети були вперше запроваджені у торгівельних мережах понад 30 років тому, їх рекламували як ноу-хау — практичні, витривалі та недорогі. Але тривалість життя пластикового пакету складає у середньому 25 хвилин, потім він відправляється, у кращому випадку, в сміттєвий кошик.

Пластикові пакети і пляшки засмічують каналізацію та дренажні системи, викликаючи повінь. Вони часто потрапляють до океану та річок, загрожуючи життю підводної фауни та птиць.

В Україні ринок посуду, виробленого із пластика, щороку розширюється у геометричній прогресії. Однак вже сьогодні доведено, що пластиковий посуд впливає на людський організм згубно. Особливо небезпечні вироби, де використовують Бісфенол А.

Джерело: epochtimes.com.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!