Фірми, які вивозили гексахлорбензол, не мали відповідних ліцензій та спеціалістів, — Владислав Забарський

До виконавчого комітету Калуської міської ради надійшов лист з ОДА. Лист містить доповідну записку першого заступника Міністра Кабінету Міністрів Владислава Забарського на ім'я Прем'єр-міністра України Миколи Азарова. У документі, зокрема, ставиться під сумнів те, чи покидав калуський гексахлорбензол межі України.

У Калуші отруту вивозять з вересня. На полігоні ГХБ викопували останні партії отрути — 8 тисяч тонн, на які уряд виділив 280 млн. гривень. Працює — та сама ізраїльська фірма "С.І.Груп Консорт Лтд", яка «займалася» калуським ГХБ у 2011-2012 роках.

У вересні «Вікна» спілкувалися із представником ізраїльської фірми Іллею Марчевським, який запевнив: калуська отрута попрямує до Англії та Франції. Але не розповів, у який спосіб. Хоча і зауважив: акцент на залізницю не робитимуть, бо її стан з року у рік погіршується. Проте, вже впізнавані калушунами біг-беги окупували колійову рампу колишнього калійного заводу, де традиційно минулих років ГХБ вантажили у товарні вагони.

— За інформацією Держфінінспекції, у виконавців робіт — суб'єктів господарювання — відсутні матеріальні, технічні ресурси, а також відповідні спеціалісти для здійснення робіт зі збирання, перевезення, зберігання небезпечних хімічних речовин, а також відповідні ліцензії на видалення, перевезення, транспортування та утилізацію небезпечних відходів. Місцезнаходження ряду комерційних структур, які отримували бюджетні кошти за роботу по утилізації відходів, не встановлено, зокрема, робочий апарат Українського бюро Інтерполу не зміг отримати відповідних підтверджуючих документів від виконавця робіт ТОВ «С.І. Груп Консорт ЛТД» (Ізраїль).

Митними службами заінтересованих країн не підтверджено інформації про перетин вантажів з відходами гексахлорбензолу та їх утилізацію на виробничих потужностях інших країн, — йдеться у доповідній записці першого заступника міністра Кабінету міністрів Владислава Забарського на ім'я прем'єр-міністра Миколи Азарова. — Натомість, за даними вантажно-митних декларацій і документів про перевезення, за кордон для утилізації вивозили «відходи виробництва, одержання і застосування біоцидів та фітофармацевтичних препаратів включно із відходами пестицидів та гербіцидів, які не відповідають стандартам,мають прострочений термін придатності чи не придатні для використання за призначенням», а не «промислові відходи», до яких відносяться відходи ГХБ.

vikna.if.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!